Prețurile la îngrășăminte au atins un nivel record, din cauza problemelor legate de aprovizionarea din Rusia

ingrasamant fertilizator Sursa foto: Pixabay

Prețurile îngrășămintelor ating noi recorduri, deoarece livrările din Rusia, principalul exportator, s-au diminuat, ceea ce crește și mai mult temerile legate de securitatea alimentară, scrie Financial Times.

Indicele îngrășămintelor de la CRU, o companie de consultanță, a crescut cu 30% de la începutul anului, iar acum este mai mare decât nivelurile atinse în timpul crizei alimentare și energetice din 2008.

Interdicția la export aplicată Rusiei în această lună – inclusiv la nutrienți cheie pentru culturi care conțin azot, potasiu și fosfați – a dus la creșterea prețurilor, asta deși fermierii se confruntau deja cu costuri mari ale îngrășămintelor din cauza sancțiunilor impuse Belarusului, un producător de top de potasiu și a restricțiilor la export impuse de China.

În Europa, creșterea prețurilor la gazele naturale, principalul ingredient folosit pentru nutrienții din culturile cu azot, a făcut ca producătorii să-și reducă producția.

Prețurile mai mari la îngrășăminte înseamnă că costurile de producție la nivel global vor crește, afectând calitatea culturilor. „Recoltele ar putea fi mai mici dacă fermierii aleg sau sunt forțați să reducă cantitatea folosită de îngrășăminte, ceea ce ar putea avea un impact asupra producției globale”, a avertizat AHDB, o organizație de consultanță a fermierilor din Marea Britanie.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *