Cel mai important reprezentant al Chinei în Rusia i-a îndemnat pe oamenii de afaceri chinezi de la Moscova să profite de oportunitățile economice create de plecarea firmelor occidentale după atacul Rusiei în Ucraina, scrie Bloomberg. Această strategie ar putea ajuta Rusia să atenueze sancțiunile internaționale.
Ambasadorul Zhang Hanhui a spus duminică, într-o întâlnire cu peste 10 șefi de business, ca aceștia să nu piardă timpul și să „umple golul” de pe piața locală, a transmis Asociația de Promovare a Culturii Confucius din Rusia pe contul său oficial WeChat. În timp ce mesajul nu menționează sancțiunile sau respectarea sancțiunilor, Zhang a descris situația ca pe o oportunitate.
„Situația internațională actuală este complexă. Companiile mari se confruntă cu provocări majore sau chiar întreruperi în lanțurile de plăți și aprovizionare. Acesta este un moment în care întreprinderile private, mici și mijlocii ar putea juca un rol”, a spus Zhang, potrivit postării, care includea fotografii ale întâlnirii.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a declarat, marți, într-un briefing de la Beijing, că „China și Rusia au desfășurat o cooperare reciproc avantajoasă în economie și comerț”, fără a recunoaște întâlnirea ambasadorului de la Moscova.
Președintele american Joe Biden l-a avertizat vineri pe omologul său chinez Xi Jinping, într-un apel telefonic, cu privire la „implicații și consecințe”, care nu au fost detaliate, în cazul în care Beijingul sprijină invadarea Ucrainei de către Vladimir Putin.
Japonia, Uniunea Europeană, Regatul Unit și alții s-au alăturat unei campanii de sancțiuni conduse de SUA împotriva Rusiei în efortul de a izola regimul lui Putin și de a împinge războiul spre o rezoluție.
În timp ce China a condamnat sancțiunile și a promis să mențină „relații comerciale normale” cu Rusia, marile companii chineze par să respecte până acum sancțiunile.
Alicia Garcia Herrero, economist-șef Natixis SA Asia Pacific, a spus că se îndoiește că efortul de a angaja întreprinderile chineze mai mici în Rusia va avea succes. „Navigarea printre sancțiuni este aceeași pentru toată lumea. Părerea mea este că aceste companii private și mici vor auzi mesajul, dar vor fi foarte reticente dacă nu vor vedea că cele mai mari companii susținute de statul chinez avansează”, a spus ea.
Zhang a spus că guvernul chinez găsește modalități de a se adapta la provocările logistice și de plată în „noua situație”, într-o aparentă referire la regimul de sancțiuni. Trimisul chinez a oferit exemple nespecificate și a sfătuit participanții să se „adapte” la noua realitate cât mai curând posibil.