Ministrul energiei şi infrastructurii din Emiratele Arabe Unite a insistat luni că Rusia va face întotdeauna parte din OPEC+, chiar dacă guverne de pe tot globul ocolesc exportatorul de petrol şi gaze din cauza războiului său din Ucraina, transmite News.ro, citând CNBC.
Vorbind luni la CNBC, Suhail Al Mazrouei, un fost preşedinte al OPEC, a spus că nicio altă ţară nu poate egala producţia energetică a Rusiei şi a susţinut că politica nu ar trebui să distragă atenţia de la eforturile organizaţiei de a gestiona pieţele energetice.
”Rusia va face parte întotdeauna din acest grup şi trebuie să o respectăm”, a spus Al Mazrouei la cel de-al şaselea Forum anual al Energiei Globale al Consiliului Atlantic din Dubai.
”OPEC+, când vorbesc cu noi, trebuie să vorbească inclusiv cu Rusia”, a spus el, referindu-se la negocierile grupului cu importatorii de energie.
SUA, Europa şi Japonia au cerut naţiunilor producătoare de petrol să facă mai mult pentru a aborda preţurile record, pe fondul războiului din Ucraina şi al deficitului de aprovizionare.
Dar, Al Mazrouei a spus că petrolul rus va juca un rol vital în realizarea acestui lucru.
Comentariile au venit în momentul în care aliaţii occidentali îşi exprimă îngrijorarea că importurile de energie rusă completează indirect cufărul de război al preşedintelui Vladimir Putin cu venituri din petrol şi gaze.
”Cine poate înlocui Rusia astăzi? Nu mă pot gândi la o ţară care poate într-un an, doi, trei, patru sau chiar 10 ani să înlocuiască 10 milioane de barili. Nu este realist”, a spus el.
OPEC+, condusă de Arabia Saudită şi Rusia, are capacitatea de a creşte producţia de petrol şi de a reduce preţurile ţiţeiului, care au crescut la peste 100 de dolari pe baril.
”Suntem de acord cu ţinta sau obiectivul lor de a încerca să calmeze piaţa şi să echilibreze piaţa. Dar nu o faci aşa. Nu o faci punând sancţiuni pe o hidrocarbură pe care nu o poţi înlocui – decât dacă vrei ca preţurile să crească. Ei fac ceva, dar se aşteaptă la reacţia opusă şi nu se va întâmpla”, a spus Al Mazrouei.
Numai OPEC reprezintă aproximativ 40% din livrările mondiale de petrol.