Japonia interzice importurile rusești de cărbune după invazia Ucrainei

japonia kishida fumio sursa foto: Stanislav Kogiku / POOL / AFP

Japonia va interzice importurile rusești de cărbune, alăturându-se aliaților UE și G7 pentru a viza sectorul energetic al Rusiei pentru prima dată după invazia Ucrainei de către Moscova, scrie Financial Times.

„Interzicem importurile de cărbune rusesc. Prin reducerea treptată a importurilor ne vom reduce dependența energetică de Rusia”, a declarat vineri prim-ministrul Fumio Kishida, adăugând că Japonia se va concentra pe surse regenerabile și pe energia nucleară pentru a înlocui proviziile pierdute.

Japonia este al treilea cel mai mare importator de cărbune din lume, după India și China, iar Rusia a fost al doilea cel mai mare furnizor al țării anul trecut, reprezentând peste 10% din importuri.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Relația energetică cu Rusia este sensibilă, deoarece Japonia are proiecte extinse de gaze naturale lichefiate (GNL) și petrol dezvoltate și operate în comun cu companii de stat din Sahalin și Arctica. Unele dintre cele mai mari orașe ale Japoniei depind în mare măsură de țară pentru energie, Hiroshima importând jumătate din aprovizionarea cu gaze din Rusia și Tokyo aproximativ 10%.

Guvernul a spus că Japonia nu se va retrage din aceste proiecte din cauza dependenței puternice a țării de importurile de energie, a necesității de a diversifica livrările și a faptului că multe dintre centralele sale nucleare au fost inactive în urma dezastrului de la Fukushima din 2011.

„Este o mișcare mare, iar Japonia va fi provocată să compenseze pierderile din Rusia”, a spus Tom O’Sullivan de la consultanța energetică Mathyos, adăugând că ar putea importa mai mult cărbune din Indonezia sau Australia.

„Nu este o soluție imediată, dar, evident, investiția în energie solară și eoliană este un alt răspuns, la fel ca și reducerea consumului de energie, ceea ce a făcut Japonia după criza de la Fukushima”, a spus O’Sullivan.

Separat, companiile sud-coreene au declarat că au încetat să mai importe cărbune rusesc. Un oficial de la Korea Western Power a declarat că firma nu a făcut nicio achiziție suplimentară de cărbune rusesc de la invazia Ucrainei.

„Am încetat să facem noi contracte cu Rusia din cauza îngrijorărilor cu privire la plățile viitoare datorate sancțiunilor internaționale”, a spus el.

Un oficial de la Korea East-West Power a declarat că firma se gândește să oprească noile importuri din această lună. „Am importat cărbune rusesc până luna trecută, dar acum analizăm situația”, a spus el.

De asemenea, Japonia va interzice importurile anumitor produse rusești, inclusiv vodcă, va interzice noi investiții în țară și va îngheța activele băncilor rusești Sberbank și Alfa-Bank.

Sancțiunile japoneze împotriva Rusiei au inclus înghețarea activelor oficialilor și oligarhilor ruși, precum și ale băncilor sale centrale și comerciale și ale altor instituții.

Prețurile cărbunelui din Asia au crescut în urma invaziei Ucrainei de către Rusia atingând aproape 400 de dolari pe tonă. În prezent, se tranzacționează la 265 dolari pe tonă, în creștere față de 175 de dolari de la începutul anului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: