Ministrul Energiei, apel către Israel: “România este interesată de diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale”

gaze, energie, electricitate, gazprom, gazoduct, criza energetica Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

România este interesată de diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare cu gaze naturale, dar și de investiții pe care să le facă companiile din Israel în România, spune ministrul Energiei, Virgil Popescu, după o întâlnire cu omologul său din această țară.

“Astăzi am avut o întâlnire bilaterală cu ministrul Energiei din Israel Karine Elharrar. Am discutat despre întărirea relațiilor bilaterale și extinderea parteneriatului în domeniul energiei. Totodată, i-am transmis că țara noastră este interesată de diversificarea surselor și a rutelor de aprovizionare a gazelor naturale, dar și de investiții pe care să le facă companiile din Israel în România. Karine Elharrar a transmis că Israelul este hotărât să sprijine Europa în efortul de a-și reduce dependența de gazul rusesc”, a transmis Virgil Popescu, printr-o postare pe pagina sa de Facebook.

Țările europene fac eforturi de a-și reduce dependența de gaze rusești, în contextul războiului declanșat în Ucraina. Pentru România, 79% din totalul de gaze naturale reprezintă, în 2019, producție internă, 8% vine din Rusia și restul de 13% din alte țări. În 2020, aportul Rusiei la consumul de gaze naturale al României nu a depășit semnificativ pragul de 10%, conform analizelor economiștilor. Mai multe date AICI

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Pe măsură ce Europa urmărește să se îndepărteze de combustibilii fosili rusi din cauza invaziei Ucrainei, Israelul speră să ajute la umplerea golului cu gaz din rezervele sale offshore, notează o analiză AFP, citată de The Times of Israel.

Statele UE rămân divizate în ceea ce privește termenele, dar președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat că blocul comunitar speră să-și elimine treptat dependența de gazul, petrolul și cărbunele rusești până în 2027.

Israelul ar putea construi una sau mai multe conducte, eventual prin Grecia sau Turcia, sau ar putea crește cantitatea de gaz transportată către Egipt, pentru a fi lichefiată și expediată, spun oficialii și experții.

Ministrul de externe Yair Lapid a declarat, după o vizită recentă la Atena, că „războiul din Ucraina va schimba structura pieței energetice din Europa și Orientul Mijlociu”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: