Banca Angliei (BoE) a majorat joi ratele dobânzilor la 1%, cel mai mare nivel din 2009, pentru a contracara inflația care se îndreaptă acum peste pragul 10%, chiar dacă instituția a avertizat că Marea Britanie riscă să intre în recesiune, scrie Reuters.
Cei nouă decidenți ai băncii centrale au votat cu 6-3 pentru creșterea cu un sfert de punct, de la 0,75% la 1%. Alți trei decidenți au cerut o creștere mai mare, la 1,25% pentru a elimina riscul ca creșterea inflației să fie încorporată în economie.
De asemenea, Banca Angliei a spus că este îngrijorată de impactul politicilor Chinei de lockdown COVID-19, care amenință să lovească din nou lanțurile de aprovizionare și să crească presiunea inflației.
Mișcarea BoE a reprezentat a patra creștere consecutivă a ratei dobânzii, din decembrie până în prezent, și cea mai rapidă creștere a costurilor îndatorării în ultimii 25 de ani.
BoE și-a întărit mesajul cu privire la creșteri ulterioare, în ciuda îngrijorărilor instituției cu privire la o încetinire bruscă a economiei. BoE a spus că majoritatea factorilor de decizie cred că „un anumit grad de înăsprire suplimentară a politicii monetare ar putea fi încă adecvat în lunile următoare”.
Inflația din Marea Britanie a atins un maxim al ultimilor 30 de ani de 7% în martie, de trei ori peste ținta de 2% a Băncii Angliei, iar banca centrală și-a revizuit previziunile privind creșterea prețurilor pentru a arăta că acesta a atins un vârf de peste 10% în ultimele trei luni ale acestui an.
BoE a spus că inflația din Marea Britanie va atinge vârful mai târziu decât în alte mari economii avansate, datorită plafonării pe care Marea Britanie a introdus-o la tarifele la energie pentru uz casnic. Scumpirile la energie au fost de 54% în aprilie, iar BoE crede că prețurile vor crește cu încă 40% în octombrie.
BoE și-a menținut previziunile de creștere economică în acest an la 3,75%, dar și-a redus previziunile pentru 2023, indicând o contracție de 0,25% față de o estimare anterioară de creștere de 1,25%. Instituția și-a redus proiecția de creștere pentru 2024 la 0,25% de la 1,0% anterior.
În timp ce creșterea în primul trimestru al acestui an a fost mai puternică decât a prezis BoE, instituția se așteaptă ca economia să stagneze în al doilea trimestru, din cauza unei sărbători legale suplimentare și a reducerii testării COVID, și se așteaptă la o scădere de aproape 1% a PIB-ului în ultimul trimestru al anului, după următoarea creștere a prețurilor la energie.
Băncile centrale din întreaga lume se străduiesc să facă față creșterii inflației, pe care au descris-o cândva ca fiind tranzitorie. Aceasta a început odată cu redeschiderea economiei globale, înainte ca invazia Ucrainei de către Rusia să provoace creșterea prețurilor la energie.
Miercuri, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile cu jumătate de punct procentual, până la un interval de 0,75-1,0%, cea mai mare creștere din 2000, iar președintele Fed, Jay Powell, a declarat că pentru următoarele două întâlniri sunt pe masă alte majorări de 50 de puncte de bază.