Banca Angliei crește dobânda la 1%, cel mai mare nivel din 2009, și avertizează asupra riscului de recesiune

Bank of England, banca angliei Banca Angliei / Sursa foto: Bank of England

Banca Angliei (BoE) a majorat joi ratele dobânzilor la 1%, cel mai mare nivel din 2009, pentru a contracara inflația care se îndreaptă acum peste pragul 10%, chiar dacă instituția a avertizat că Marea Britanie riscă să intre în recesiune, scrie Reuters.

Cei nouă decidenți ai băncii centrale au votat cu 6-3 pentru creșterea cu un sfert de punct, de la 0,75% la 1%. Alți trei decidenți au cerut o creștere mai mare, la 1,25% pentru a elimina riscul ca creșterea inflației să fie încorporată în economie.

De asemenea, Banca Angliei a spus că este îngrijorată de impactul politicilor Chinei de lockdown COVID-19, care amenință să lovească din nou lanțurile de aprovizionare și să crească presiunea inflației.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Mișcarea BoE a reprezentat a patra creștere consecutivă a ratei dobânzii, din decembrie până în prezent, și cea mai rapidă creștere a costurilor îndatorării în ultimii 25 de ani.

BoE și-a întărit mesajul cu privire la creșteri ulterioare, în ciuda îngrijorărilor instituției cu privire la o încetinire bruscă a economiei. BoE a spus că majoritatea factorilor de decizie cred că „un anumit grad de înăsprire suplimentară a politicii monetare ar putea fi încă adecvat în lunile următoare”.

Inflația din Marea Britanie a atins un maxim al ultimilor 30 de ani de 7% în martie, de trei ori peste ținta de 2% a Băncii Angliei, iar banca centrală și-a revizuit previziunile privind creșterea prețurilor pentru a arăta că acesta a atins un vârf de peste 10% în ultimele trei luni ale acestui an.

BoE a spus că inflația din Marea Britanie va atinge vârful mai târziu decât în ​​alte mari economii avansate, datorită plafonării pe care Marea Britanie a introdus-o la tarifele la energie pentru uz casnic. Scumpirile la energie au fost de 54% în aprilie, iar BoE crede că prețurile vor crește cu încă 40% în octombrie.

BoE și-a menținut previziunile de creștere economică în acest an la 3,75%, dar și-a redus previziunile pentru 2023, indicând o contracție de 0,25% față de o estimare anterioară de creștere de 1,25%. Instituția și-a redus proiecția de creștere pentru 2024 la 0,25% de la 1,0% anterior.

În timp ce creșterea în primul trimestru al acestui an a fost mai puternică decât a prezis BoE, instituția se așteaptă ca economia să stagneze în al doilea trimestru, din cauza unei sărbători legale suplimentare și a reducerii testării COVID, și se așteaptă la o scădere de aproape 1% a PIB-ului în ultimul trimestru al anului, după următoarea creștere a prețurilor la energie.

Băncile centrale din întreaga lume se străduiesc să facă față creșterii inflației, pe care au descris-o cândva ca fiind tranzitorie. Aceasta a început odată cu redeschiderea economiei globale, înainte ca invazia Ucrainei de către Rusia să provoace creșterea prețurilor la energie.

Miercuri, Rezerva Federală a SUA a majorat dobânzile cu jumătate de punct procentual, până la un interval de 0,75-1,0%, cea mai mare creștere din 2000, iar președintele Fed, Jay Powell, a declarat că pentru următoarele două întâlniri sunt pe masă alte majorări de 50 de puncte de bază.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: