Creșterea prețurilor la alimente și energie s-a adăugat la presiuni inflaționiste, care erau deja mari
din cauza revenirii cererii globale, arată cel mai recent raport al BERD. Acesta subliniază că prețurile ridicate ale energiei tind să pună o povară mai mare asupra gospodăriilor din economiile mai sărace. De asemenea, alimentele reprezintă o pondere mai mare a consumul în economiile cu venituri mai mici.
Cheltuielile pentru utilități reprezintă peste 20% din venitul gospodăriei în România, Armenia și Moldova, comparativ cu numai aproximativ 7% în Germania.
În interiorul țărilor, gospodăriile mai sărace cheltuiesc, de asemenea, o parte mai mare din veniturile lor din utilități decât gospodăriile mai bogate.
De asemenea, alimentele reprezintă o pondere mai mare a consumul în economiile cu venituri mai mici.
De exemplu, în 2021, alimentele au reprezentat pentru 30-37% din indicele prețurilor de consum în Egipt, Iordania, Maroc, Macedonia de Nord, România și Serbia, comparativ cu 15%. în Germania, mai arată raportul BERD.
Datele sunt prezentate în contextul în care creșterea prețurilor la alimente și energie s-a adăugat la presiuni inflaționiste, care erau deja mari din cauza revenirii cererii globale ca urmare a eliminării restricțiilor legate de pandemia Covid- 19, mai arată analiza instituției financiare internaționale
Inflația medie în regiunile BERD a fost de 11,9% în martie 2022, apropiindu-se de
nivelul văzut ultima dată la sfârșitul anului 2008. A depășit 60% în Turcia și s-a situat la peste 15% în Moldova, Lituania și Estonia, la fel și în Rusia și Belarus.
În România, jumătate din cheltuielile unei gospodării merg înspre produse alimentare și consumul locuinței
În trimestrul IV al anului trecut, veniturile totale ale unei gospodării din România erau, în medie, de 6055 lei, adică 2395 lei pe persoană, arată datele publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS). Cheltuielile totale ale populaţie au fost, în medie, de 5291 lei lunar pe gospodărie şi au reprezentat 87,4% din nivelul veniturilor totale. Banii merg mai ales pe mâncare și taxe.
Principalele destinaţii ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii şi transferurile către administraţia publică şi privată şi către bugetele asigurărilor sociale, sub forma impozitelor, contribuţiilor și cotizaţiilor.
Conform clasificării standard pe destinaţii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul IV 2021, în medie, 32,3% din consumul gospodăriilor. Încă 16,3% merg înspre cheltuieli cu locuința, apă, electricitate, gaze și alți combustibili.