Guvernul a aprobat, miercuri, Programul Naţional de Reformă 2022, document care reflectă, între altele, progresele privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, a anunţat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, transmite Agerpres.
„Un alt memorandum aprobat astăzi în Guvern vizează aprobarea Programului Naţional de Reformă 2022. Acest program reflectă domeniile urmărite de ţara noastră în cadrul Semestrului european, un document care reflectă progresele privind implementarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, dar şi măsurile din afara acestui cadru prin intermediul altor instrumente care se află la dispoziţia României. Odată cu aprobarea de către Guvern, documentul va fi transmis către Comisia Europeană”, a declarat Cărbunaru, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
El a precizat că programul a fost elaborat pe baza orientărilor transmise de Comisia Europeană şi structurat pentru a urmări pilonii din domeniul de aplicare al mecanismului UE de redresare şi rezilienţă, urmărind intervenţii complementare şi suplimentare celor din PNRR.
„O viziune de ansamblu asupra măsurilor implementate sau preconizate de a fi adoptate pe termen scurt şi mediu în România în domeniile analizate în cadrul Semestrului european, fie că e vorba de politică fiscal-bugetară, tranziţia verde, transformare digitală, mediul de afaceri, competitivitate economică, piaţa muncii, incluziune socială şi combaterea sărăciei, sănătate, capacitate administrativă, educaţie şi competenţe. Acest document abordează şi domenii precum ocuparea forţei de muncă, sănătate, educaţie, aspecte majore care sunt abordate de Comisia Europeană în documentul de lansare a Semestrului european 2022, reflectând şi priorităţile propuse de Comisia Europeană prin analiza sa din acest an privind creşterea durabilă, respectiv durabilitatea mediului înconjurător, productivitatea, echitatea şi stabilitatea macroeconomică”, a precizat Cărbunaru.
Programul aprobat de Guvern, a subliniat el, pune accent pe reforme şi investiţii orientate către dezvoltarea durabilă, înscriindu-se în obiectivul european de trecere treptată în materie de coordonare a politicilor economice de la o abordare orientată către gestionarea crizei pandemice la bazele redresării economice favorabile incluziunii sociale şi a unei rezilienţe mai puternice.