Programul Start-Up Nation 2022, care trebuia să înceapă pe 17 mai, s-a amânat

Startup, business Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Programul Start-Up Nation 2022, care trebuia să înceapă pe 17 mai, s-a amânat. Serviciul de Telecomuncații Speciale a anunțat, pentru PRO TV, că se va amâna lansarea programului până în iunie. În acest sens, ministrul Antreprenoriatului și Tursmului, Constantin-Daniel Cadariu, a precizat, luni, pentru StartupCafe.ro, că motivul amânării programului îl reprezintă de fapt prioritizarea granturilor de 250 de milioane de euro de la Măsura 2 a schemei de ajutoare de stat COVID-19 prin OUG 61/2022, destinată fermierilor și antreprenorilor din sectorul agroalimentar.

„StartUp Nation este un program mult așteptat de către antreprenorii români la început de drum, care stimulează mediului de afaceri și permite creșterea competitivității. Identificarea unor sume din fonduri europene și necesitatea demarării unor măsuri pentru salvgardarea imm-urilor din agricultură, însă, duce la prioritizarea mecanismelor privind granturile pentru acest sector. Acestă prioritizare presupune o decalare a termenelor anterior anunțate. Îmi doresc ca parteneriatul cu STS să fie din ce în ce mai puternic și să anunțăm, impreună, datele concrete privind optimizarea platformei IMM RECOVER pentru a putea da drumul oficial la StartUp Nation 2022”, a declarat ministrul.

Finanţarea Start-up-urilor este o noţiune nouă pentru România, având mai puţin de 8 ani de când este introdusă şi încurajată de autorităţile naţionale. Aceasta a fost demarată din Fonduri Europene din exercițiul financiar 2014-2020 cu un program dedicat pentru mediul rural respectiv sub-măsura 6.2. din PNDR, ce are sursă de finanţare din FEADR.

Start-up Nation Româniaare o istorie de 2 ediții în anii 2017 și 2018-2019, prin care au fost finanţate câte 10.000 societăţi.

Antreprenorii din România și românii din diaspora care vor să facă afaceri în țară vor putea obține fonduri nerambursabile de la stat prin programul Start-Up Nation 2022, condițiile de finanțare și cheltuielile eligibile fiind propuse într-un nou proiect de procedură de implementare, emis vineri, 8 aprilie 2022, de Ministerul Antreprenoriatului și Turismului (MAT), în urma consultării publice.

Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022, este de 520.031.000 lei, din care:

  • Pilonul I Start-up Nation România – 500.000.000 lei;
  • Pilonul II Start-up Nation Diaspora –  20.031.000 lei. Antreprenorii care vin din diaspora pot aplica doar cu firmă deschisă în România, pentru investiții pe teritoriul României, la fel ca aplicanții din România.

Sursa foto Jakub Jirsák | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *