Șef divizie de Inginerie și Tehnologie Continental Sibiu schițează “viitorul” bionic al muncii în marile companii: între “istețimea lui Păcală” și Inteligența Artificială

continental, fabrica, centru cercetare Sursa foto: Continental

 

Viitorul ingineriei aparține unei combinații între abilitățile omului și performanțele tehnologiei – un viitor “bionic”, consideră Silviu Rei, reprezentant al segmentului Inginerie și Tehnologie la Continental Automotive Systems. Acesta a vorbit despre activitățile companiei și piața muncii în cadrul unui interviu realizat cu ocazia desfășurării Târgului de Cariere de la Sibiu, derulat online în urmă cu câteva zile. Inginerul a mai subliniat că o bună colaboare cu universitățile este necesară și asigură o bază solidă pentru recrutarea de viitori angajați.

Compania germană specializată în tehnologie are fabrici și centre de dezvoltare în mai multe localități din România și are nevoie de angajați în continuare.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

În ceea ce privește profilul unui viitor angajat pe segmentul Cercetare-Dezvoltare, Rei spune că acesta trebuie să aibă un nivel de bază de cunoștințe, dar asta nu e de ajuns pentru acest sector. “Există nevoia de a avea un nivel de bază de cunoștințe, pe care considerăm că îl asigură sistemul de învățământ. Noi facem echipă bună cu mediul universitar și liceal din Sibiu. Dar e important și ca omul să aibă o atitudine proactivă și cultura lucrului bine făcut. Dacă vorbim de zona de cercetare, e important ca un candidat să aibă acea curiozitate intelectuală, care duce lucrurile mai departe. Istețimea lui Păcală (popular erou de snoave românești, cunoscut pentru umor și istețime, ascunse sub o mască de naivitate și simplitate, n.red.). Să aibă ceva de la omul de la țară, curios să vadă cum merge treaba. Am observat că generația celor care vin acum are oameni foarte curioși, ceea ce e încurajator”, spune șeful diviziei de Cercetare-Dezvoltare al grupului de la Sibiu

Grupul din industria automotive colaborează cu mai multe universități din țară, în primul rând cu universitatea Lucian Blaga din Sibiu, care e “partener strategic” pentru grupul cu fabrică și centru de inginerie la Sibiu. Ce înseamnă asta? “O droaie de activități”, susține Rei. Și detaliază. “Avem internship-uri, susținem programe de master, doctorat, burse, prooiecte de diplome, ne implicăm în a dezvolta curricula universitară, disciplinele dezvolate acolo, avem cursuri pe care le ținem, în colaborare cu universitatea, cursuri țintite pe subiecte de nișă sau generle, avem evenimente împreună, sponsorizăm premii. Avem și o sponsorizarea consistentă pentru laboratoarea, pentru partea de hardware software, laptopuri, dar și pentru investoții în renovarea sălilor. Avem și burse, recompensăm activități ale studenților. Primim cu drag studenți la noi în companie, avem de altfel o masă mare de oameni care au terminat această universitate”, a spus Rei, el însuși absolvent al univ Lucian Blaga.

Silviu Rei a fost întrebat în cadrul Târgului de Cariere și despre noul instrument al domeniului – inteligența artificială, în legătură cu care au apărut deja temeri că va “fura” din job-urile oamenilor. “Inteligența Artificială e un instrument foarte bun, dar nu l-aș glorifica. E o chestie extraordinară, poate să te ajute să construiești sisteme mult mai inteligente, care pot lua decizii, până la un anumit nivel. Probabil nivelul acela va fi tot mai înalt. Sunt foarte deschis la noutățile din tehnologie. Dar nu cred că AI va înlocui omul complet. Ingineria în viitor aparține unei combinații, cred. Omul rămâne centrul, dar viitorul e bionic, o combinație optimă între om, cu abilitățile și experiențe lui si sistemele hiperinteligente care cooperează cu omul. Vom avea nevoie de ingineri inteligenți, capabili să folosească instrumentele astea cât trebuie și unde trebuie”, consideră Silviu Rei.

Compania are nevoie de oameni și acum, atât pentru partea de producție, cât și pentru centrul de cercetare din Sibiu, sunt inclusiv locuri de muncă pentru segmentul de cercetare, software și producție, pentru programarea de roboți colaborativi. În ceea ce privește perioada pandemiei, managerul de la Continental a subliniat că o componentă importantă pentru continuarea activității a ținut de un parteneriat cu o rețea medicală (Regina Maria) – s-au putut astfel realiza teste pentru angajați, dar există și o clinică on-site. De asemenea, compania a susținut realizarea unor centre de vaccinare, în Sibiu, dar și în Timișoara, în parteneriat cu autoritățile și deschise localnicilor.

În perioada 1999-2018, Continental a investit circa 1.6 miliarde euro în activităţile din România, potrivit datelor companiei. Toate cele 5 divizii Continental sunt reprezentate în România. Continental deţine unităţi de producţie și centre de inginerie în Timişoara, Sibiu, Carei, Nădab, Brașov şi Iaşi. Continental a realizat în 2020 o cifră preliminară de afaceri de 37,7 miliarde de euro și are în prezent peste 235.000 de angajați în 58 de țări și piețe.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: