OCDE spune că implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital s-ar putea amâna cu un an

calculator venituri taxe calcule salarii impozit pixabay.com Sursa foto: Pixabay

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) a recunoscut, marţi, pentru prima dată, că implementarea unui acord global de taxare a companiilor din sectorul digital ar putea dura cu un an mai mult, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.

Acordul, pe care OCDE sperase să îl semneze la jumătatea acestui an, ar oferi ţărilor o cotă mai mare din impozitul pe veniturile marilor grupuri digitale din SUA, cum ar fi Apple şi Google, divizie a grupului Alphabet.

Acest acord este primul dintre cei doi piloni ai celei mai mari revizuiri a normelor fiscale transfrontaliere dintr-o generaţie.

Ambii piloni urmau iniţial să fie implementaţi în 2023.

Revizuirea include şi planuri pentru un impozit global minim pe profit de 15% pentru marile multinaţionale.

Secretarul general al OCDE, Mathias Cormann, a declarat într-un panel de la Forumul Economic Mondial din Davos, Elveţia, că progresul în rezolvarea detaliilor tehnice privind acordul fiscal digital merge mai puţin rapid decât era planificat.

”Am stabilit în mod deliberat un calendar foarte ambiţios pentru implementare, pentru a menţine presiunea asupra… dar bănuiesc că cel mai probabil vom ajunge cu o implementare practică din 2024 încolo”, a spus el.

Între timp, administraţia Biden şi Uniunea Europeană fac eforturi să adopte o legislaţie care să pună în aplicare acordul global privind impozitul minim convenit în octombrie anul trecut de aproape 140 de ţări.

Cormann a spus că este ”vizibil” în interesul Statelor Unite să se alăture acordului şi a spus că este ” de un optimism moderat” că în UE va fi prezentat un compromis pe care toţi membrii îl vor putea susţine.

Ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, a cărui ţară deţine preşedinţia prin rotaţie a Uniunii Europene până la sfârşitul lunii iunie, a declarat marţi că este încrezător că miniştrii de Finanţe din UE vor susţine în unanimitate impozitul minim global, luna viitoare.

Aprobarea UE a fost întârziată de obiecţiile din partea Poloniei, care în aprilie a respins un compromis pentru a lansa acordul cu 137 de ţări în cadrul UE.

Între timp, aprobarea Statelor Unite a fost blocată în Congres.

Congresul ar trebui să aprobe modificări la actualul impozit minim global aplicat în SUA pentru veniturile din străinătate, de 10,5%, cunoscut sub numele de ”GILTI”, ridicând nivelul la 15% şi transformându-l într-un sistem ţară cu ţară.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *