Legea anti-speculă va avea prevederi clare în care se va spune ce este un preţ nerezonabil de mare, a declarat, marţi, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, la conferinţa „Provocări concurenţiale în noul context economic”, organizată de Consiliul Concurenţei şi Pria Events, scrie Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

„Ea e pe circuitul de avizare (Legea anti-speculă n.r.). Au preluat recomandările ministerelor. Au fost, de asemenea, consultări cu mediul de afaceri. Chiar săptămâna trecută au fost întâlniri cu diferite grupuri din mediul de afaceri. În linii mari suntem pe textul cu care am pornit. E o mai mare claritate. Cea mai importantă modificare este că atunci când va spune Guvernul că anumite produse sunt în risc speculativ o să şi spunem ce înţelegem printr-un preţ nerezonabil de mare. Deci o să spunem de a caz la caz. O să vedem. Dacă vorbim de un produs, vedem condiţiile din piaţă de la momentul respectiv şi o să spunem „domnule, preţul peste un anumit nivel sau adaosul peste un anumit nivel, acela reprezintă un preţ nerezonabil de mare” ca să aibă companiile certitudine că nu vor fi amendate. Să nu îi lăsăm pe ei să ghicească ce e acela un preţ nerezonabil de mare, ci le vom spune deja în actul normativ, în Hotărârea de Guvern se va spune peste ce nivel nu poate să treacă. Asta spun eu că e diferenţa cea mai mare care dă o mai mare certitudine, care ajută mediul de afaceri să se adapteze mai uşor la această legislaţie”, a spus Bogdan Chiriţoiu.

El a menţionat că amenzile merg până la 500.000 de lei, dar importantă nu e sancţiunea pecuniară ci interzicerea comportamentului, confiscarea mărfii şi confiscarea veniturilor incorecte.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Întrebat cine are responsabilitatea controlului, el a spus că în relaţiile dintre companii atributul revine Consiliului Concurenţei, iar între companii şi consumatori Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului. Instituţiile vor colabora cu ANAF, care are date şi îşi vor putea fundamenta deciziile pe analizele oferite de Fisc.