India, al doilea producător mondial de grâu, după China, va impune noi restricţii la exporturile de făină pentru a-şi proteja piaţa internă, a informat Direcţia generală de comerţ exterior, transmite AFP, citat de Agerpres.
Exporturile de grâu au fost deja reduse drastic în luna mai pentru a suplimenta rezervele alimentare naţionale, ţinând cont de penuriile globale şi de creşterea preţurilor în urma războiului din Ucraina.
Direcţia generală de comerţ exterior prevede de acum că exporturile de făină vor avea nevoie de o aprobare prealabilă din partea guvernului, cu scopul de a păstra calitatea şi preţurile interne.
„Perturbările în aprovizionarea mondială cu grâu şi făină de grâu au dus la apariţia a numeroşi actori noi şi au antrenat fluctuaţii de preţuri şi posibile probleme de calitate”, justifică autorităţile într-un aviz publicat miercuri. „Este, aşadar, imperativ să menţinem calitatea exporturilor de făină de grâu” ale Indiei, se mai spune în aviz.
India a interzis în mai orice export de grâu care nu are aprobarea guvernului, atrăgându-şi critici şi accentuând creşterea preţurilor mondiale.
Grâul este prima cultură cerealieră în India, ţară cu aproape 1,4 miliarde de locuitori. Anul trecut, India a beneficiat de o recoltă foarte bună, de 109 milioane de tone de grâu, dintre care în jur de şapte milioane de tone au fost exportate.
Anul acesta, un episod de caniculă puternică în martie şi aprilie a provocat o scădere cu 5% a producţiei indiene de grâu, declanşând temeri legate de penurii pe piaţa internă.
La rândul lor, Rusia şi Ucraina reprezintă împreună aproape un sfert din aprovizionarea mondială cu grâu.