Cum apără Ungaria decizia de a continua afacerile cu resurse de energie rusești, în ciuda războiului declanșat de Moscova în Ucraina. Ministru de Externe: “Furnizarea de energie nu e o chestiune filozofică, nici de politică”

sonda exploatare petrol Sursa foto: Pexels/Pixabay

“Dacă livrările rusești se opresc, nu suntem capabili să operăm”, a spus ministrul maghiar de externe, Péter Szijjártó, care a vorbit despre raționamentul din spatele achiziției de energie rusă de către Ungaria în ciuda războiului din Ucraina, într-un interviu cu Christiane Amanpour de la CNN.

“Avem un procent mic pe piața europeană de achiziții de combustibili fosili din Rusia. Furnizarea de energie e o chestiune concretă, fizică. Nu e o chestiune filozofică, nici de politică. De ce am cerut excepție de la embargoul de importuri de petrol? Pentru că dacă nu o ceream și dacă nu primeam această excepție, era fizic imposibil să furnizăm țării suficient petrol. E o chestiune de matematică. Avem nevoie de o anumită canitate de petrol ca să funcționăm. Dacă livrările rusești se opresc, nu suntem capabili să operăm. Geografia a determinat infrastructura. Ca să faci schimbări masive de rute de livrare, ai nevoie de câțiva ani. De mulți bani și, cel mai important, de câțiva ani – 5, 6, 7 ani. Poți înlocui petrolul și gazele rusești ca să operezi țara? Răspunsul acum e “Nu”. Nu pentru că nu vrem, ci pentru că fizic e imposibil”, a spus

Acesta a adăgat că nu trebuie forțat poporul maghiar să plătească prețul războiului. “Nu e responsablitatea poporului maghiar. Nu ne-am dorit acest război și nu putem rezolva nici acum, nici mâine să înlocuim furnizarea de resurse rusești”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Amintim, liderii UE au decis la finalul lunii mai un embargo treptat, hotărând că, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90%. Importurile prin conducta Drujba, care aprovizionează şi Ungaria, vor fi scutite într-o primă etapă. Aceasta a permis Budapestei să ridice dreptul de veto care bloca de câteva săptămâni adoptarea celui de-al şaselea pachet de sancţiuni al UE la adresa Rusiei.

În Ungaria, în 2020, 44,6% din totalul importuri de petrol veneau din Rusia. În 2000, procentul era de 83,2%, Ungaria fiind una dintre țările care și-au redus cel mai mult dependența de petrol rusesc în ultimele două decenii.

Vezi și:

Analiză. Două decenii de ezitări: Cum au evoluat în ultimii 20 de ani importurile de petrol din Rusia în Uniunea Europeană?

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: