Populația mondială este de așteptat să ajungă la 8 miliarde de oameni pe 15 noiembrie, potrivit unei proiecții a Departamentului pentru Afaceri Economice și Sociale al ONU, publicată luni (11 iulie), care prevede, de asemenea, că India va depăși China în 2023, devenind cea mai populată țară din lume. Etapa anterioară, atinsă odată cu nașterea fiinţei umane care a adus populaţia planetei la cifra de șapte miliarde, a fost înregistrată pe 31 octombrie 2011, scrie Le Figaro.
„Pe măsură ce anticipăm nașterea a opt miliarde de persoane pe Pământ”, este „o amintire a responsabilității noastre comune de a avea grijă de planeta noastră și un moment pentru a reflecta asupra locurilor în care încă nu ne îndeplinim angajamentele unul față de celălalt”, a declarat într-un comunicat secretarul general al ONU, Antonio Guterres, fără a cita cazuri specifice. Este, de asemenea, „un moment pentru a sărbători diversitatea noastră, a ne recunoaște umanitatea comună și a ne minuna de progresele în materie de sănătate care au prelungit durata de viață și au redus dramatic ratele mortalității materne și infantile”, a precizat șeful ONU.
Potrivit departamentului ONU care a fost autorul prognozei, populația lumii crește în prezent în cel mai lent ritm din 1950. Populația mondială ar putea ajunge la aproximativ 8,5 miliarde în 2030 și 9,7 miliarde în 2050, atingând un vârf de aproximativ 10,4 miliarde de oameni în anii 2080, înainte de a rămâne la acest nivel până în 2100.
În timp ce o scădere netă a fertilităţii a fost observată în mai multe aşa-zise ţări dezvoltate, creşterea populaţiei aşteptată în următoarele decenii se va concentra pentru mai mult de jumătate în opt ţări, potrivit departamentului ONU. Acestea sunt Republica Democrată Congo, Egipt, Etiopia, India, Nigeria, Pakistan, Filipine și Tanzania.
Lovită de pandemie, populația UE s-a micșorat pentru al doilea an consecutiv, afirmă Eurostat
Populația UE s-a micșorat anul trecut pentru al doilea an consecutiv, a anunțat luni Eurostat, întrucât regiunea a înregistrat 2 milioane de decese datorate coronavirusului, potrivit Reuters.
Conform Eurostat, populația celor 27 de țări care alcătuiesc UE a scăzut cu aproape 172.000 în 2021 și cu peste 656.000 din ianuarie 2020 până în prezent.
„În 2020 și 2021 migrația pozitivă netă nu a mai compensat sporul natural negativ din UE și, drept urmare, populația totală a UE este în scădere”, a declarat acesta, subliniind impactul pandemiei.
Numărul deceselor din UE a început să-l depășească pe al nașterilor în urmă cu un deceniu, însă imigrația din exteriorul blocului a ameliorat decalajul până în primul an de pandemie.
Ultima oară când UE a mai înregistrat o scădere a populației a fost în 2011 – și singura dată după 1960 -, însă apoi a început imediat o creștere datorată migrației nete.
Ținând cont de pandemie, de populația îmbătrânită și de rata relativ scăzută a fertilității, Eurostat afirmă că decesele vor continua să depășească nașterile și în anii următori.
„Dacă așa se va întâmpla, declinul sau creșterea populației totale a UE va depinde în mare măsură pe viitor de contribuția migrației nete”, a declarat Eurostat.
România, în top scăderi de populație
Deși Italia, Polonia și România au înregistrat cele mai mari scăderi ale populației, în peste jumătate din statele UE populația s-a mărit, în frunte cu Franța, Olanda și Suedia.
Eurostat a estimat populația totală a UE în ianuarie 2022 la 446,8 de locuitori.