Comisia de reglementare nucleară din SUA urmează să emită certificatul final pentru reactoarele modulare mici NuScale. Ministrul Energiei: „Asta înseamnă că proiectarea unei astfel de centrale nucleare îndeplinește toate cerințele de siguranță”

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA urmează să emită certificatul final pentru reactoarele mici modulare ale NuScale, care certifică faptul că acestea îndeplinesc cerințele de siguranță, potrivit unui comunicat al instituției. Ministrul Energiei Virgil Popescu susține că astfel proiectarea unei astfel de centrale nucleare îndeplinește toate cerințele de siguranță și că, prin instalarea unei astfel de centrale la Doicești, România va avea acces la cea mai nouă tehnologie de producere energiei prin intermediul mijloacelor nucleare civile.

„Comisia de reglementare nucleară a SUA a cerut personalului să emită o normă finală care să certifice proiectul de reactor modular de mici dimensiuni al NuScale pentru utilizarea în Statele Unite. Data de intrare în vigoare a certificării este la 30 de zile de la publicarea regulii în Registrul Federal de către NRC. Certificarea NRC înseamnă că proiectul îndeplinește cerințele de siguranță aplicabile ale agenției”, arată comunicatul Comisiei de Reglementare Nucleară.

Instituția precizează însă că, deși orice cerere ulterioară pentru o autorizație combinată de construcție și exploatare care face referire la acest proiect nu va trebui să abordeze niciunul dintre aspectele deja acoperite de certificarea proiectului, aceasta va trebui să abordeze, în schimb, aspectele de siguranță și de mediu rămase specifice amplasamentului pentru centrala propusă.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

La 31 decembrie 2016, NuScale a depus o cerere la NRC pentru a certifica proiectul de reactor modular de mici dimensiuni al companiei în vederea utilizării în Statele Unite. Proiectul utilizează procese naturale, „pasive”, cum ar fi convecția și gravitația, în sistemele sale de funcționare și în caracteristicile de siguranță, producând în același timp până la aproximativ 600 de megawați de energie electrică. Cele 12 module ale SMR, fiecare producând 50 de megawați, sunt scufundate într-o piscină de siguranță construită sub nivelul solului.

„Confirmarea proiectului NuScale și a siguranței nu ar fi putut veni într-un moment mai crucial – când, în întreaga lume, oamenii se luptă din cauza crizelor combinate ale prețurilor volatile ale energiei și ale evenimentelor meteorologice extreme cauzate de schimbările climatice. Suntem mulțumiți de această recunoaștere continuă a designului de siguranță inerent al tehnologiei noastre și de potențialul nostru ca soluție energetică oportună și fără emisii de dioxid de carbon pentru a răspunde nevoilor comunității noastre globale”, a declarat președintele și directorul executiv al NuScale, John Hopkins.

SMR-ul NuScale va fi al șaptelea proiect de reactor care va fi certificat de NRC, după reactorul avansat cu apă clocotită al GE Nuclear Energy, sistemul 80+, AP600 și AP1000 al Westinghouse, reactorul economic simplificat cu apă clocotită al GE-Hitachi Nuclear Energy și APR1400 al Korea Electric Power Corporation și Korea Hydro & Nuclear Power Co. Dintre acestea, doar modelul AP1000 – care se construiește în prezent la unitățile 3 și 4 de la Vogtle – a ajuns la stadiul de construcție în SUA.

Ministrul român al Energiei Virgil Popescu a declarat: „Reglementatorul american, Comisia de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA, va emite certificatul final pentru reactoarele mici modulare ale NuScale. Această certificare înseamnă că NRC a stabilit că proiectarea unei astfel de centrale nucleare îndeplinește toate cerințele de siguranță. Prin instalarea la Doicești a reactoarelor mici modulare, România va avea acces la cea mai nouă tehnologie de producere energiei prin intermediul mijloacelor nucleare civile. Este un pas important pentru a deveni independenți energetic”.

Reamintim că, în martie 2019, Nuclearelectrica și compania americană NuScale au semnat un Memorandum de Înțelegere (MOU) pentru a evalua dezvoltarea, licențierea și construcția unui reactor nuclear mic (SMR) NuScale în România. Primul astfel de mini-reactor nuclear din România va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: