Debitul fluviului Dunărea la intrarea în ţară va fi în scădere până la 1.800 metri cubi pe secundă (mc/s) pe parcursul săptămânii viitoare, de peste două ori mai mic decât media multianuală a lunii august (4.300 mc/s), potrivit prognozei realizate de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă până la 20 august 2022, transmisă de Agerpres.
“Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere uşoară în prima zi a intervalului de prognoză, până la valoarea de 1.850 mc/s, apoi relativ staţionar pe toată durata intervalului în jurul valorilor de 1.850 – 1.800 mc/s, situându-se sub media multianuală a lunii august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în prima parte a intervalului de prognoză în scădere pe sectorul Gruia – Brăila şi staţionare pe sectorul Galaţi – Tulcea, iar în partea a doua a intervalului vor fi în creştere uşoară pe sectorul Gruia – Corabia, relativ staţionare pe sectorul Tr. Măgurele – Giurgiu şi în scădere uşoară pe sectorul Olteniţa – Tulcea”, arată prognoza INHGA.
În perioada 14 – 20 august, pe râurile din ţară, debitele vor fi relativ staţionare pe toată durata intervalului de prognoză.
Potrivit hidrologilor, în prima jumătate a intervalului, sunt posibile scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri mai importante de niveluri şi debite, pe unele râuri din zonele de deal şi munte, ca urmare a precipitaţiilor prognozate, sub formă de aversă, izolat mai însemnate cantitativ.