Deficit de forță de muncă în industria prelucrătoare: Sectorul concentrează un sfert din numărul total al locurilor de muncă vacante

munictor industrie Sursa foto: Pixabay

Industria prelucrătoare concentrează aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante în trimestrul II al anului, arată datele publicate azi de Institutul Național de Statistică. România are nevoie de peste 100.000 de noi angajați în industrie, arăta o estimare din piață.

Câteva date din piața muncii:

  • În trimestrul II 2022, numărul locurilor de muncă vacante a fost 46.000, în scădere cu 1.300 față de trimestrul anterior
  • Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul II 2022 a fost 0,91%, în scădere cu 0,04 puncte procentuale față de trimestrul precedent.
  • Comparativ cu același trimestru al anului 2021, rata locurilor de muncă vacante a crescut cu 0,11 puncte procentuale, iar numărul locurilor de muncă vacante a crescut cu 6.500.

În trimestrul II 2022, cele mai mari rate ale locurilor de muncă vacante s-au înregistrat în administrația publică (1,84%), distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi dedecontaminare (1,63%) şi activităţi de spectacole, culturale şi recreative (1,60%).

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Datele INS mai arată că în industria prelucrătoare s-a concentrat aproape o pătrime din numărul total al locurilor de muncă vacante (11.400 locuri vacante), cu o valoare a ratei de 1,04%. De la un trimestru la altul, numărul a crescut cu 400. Tot în acest sector s-a marcat cea mai importantă creștere la interval de un an: +3.400 locuri vacante.

Sectorul bugetar a însumat circa 25% din numărul total al locurilor de muncă vacante. Astfel, 5.300 locuri vacante s-au regăsit în sănătate și asistență socială, 5.000 locuri vacante în administrația publică, iar 1.200 locuri vacante în învățământ.

La polul opus, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai mici valori în alte activități de servicii (0,24%) și în industria extractivă (0.30%). Cele mai puține locuri de muncă vacante s-au regăsit în tranzacții imobiliare, alte activități de servicii, respectiv în industria extractivă (0,1 mii locuri vacante pentru fiecare în parte).

Trimestrul II 2022 comparativ cu perioadele precedente

Prin comparație cu trimestrul precedent, rata locurilor de muncă vacante a înregistrat cele mai relevante creşteri în administrația publică (+0,12 puncte procentuale), sănătate și asistență socială (+0,11 puncte procentuale), respectiv în industria extractivă (+0,10 puncte procentuale).

Relativ la numărul locurilor de muncă vacante, acesta a cunoscut cele mai importante creşteri în sănătate și asistență socială și în industria prelucrătoare (+400 locuri vacante pentru fiecare în parte), urmate de administrația publică (+300 locuri vacante).

Cele mai semnificative scăderi, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în intermedieri financiare şi asigurări (-0,35 puncte procentuale, respectiv -0,3 mii locuri vacante) și în informații și comunicații (-0,28 puncte procentuale, respectiv -0,5 mii locuri vacante).

Față de același trimestru al anului anterior, mare majoritatea a activităţilor economice au cunoscut creşteri ale celor doi indicatori. Astfel, cele mai semnificative creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante au fost în distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,40 puncte procentuale) și în intermedieri financiare şi asigurări (+0,36 puncte procentuale).

În ceea ce privește numărul locurilor de muncă vacante, cea mai importantă creștere s-a observat în industria prelucrătoare (+3.400 locuri vacante). La polul opus, singurele scăderi, atât în ceea ce privește rata, cât și numărul locurilor de muncă vacante, s-au regăsit în administraţia publică (-0,21 puncte procentuale, respectiv -700 locuri vacante), sănătate şi asistenţă socială (-0,19 puncte procentuale, respectiv -500 locuri vacante), respectiv în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (-0,15 puncte procentuale).

Rata și numărul locurilor de muncă vacante pe grupe majore de ocupații

În trimestrul II 2022, cele mai mari valori, atât ale ratei, cât și ale numărului locurilor de muncă vacante, s-au înregistrat pentru ocupațiile de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (1,23%, respectiv 13,9 mii locuri vacante). Cele mai mici valori ale celor doi indicatori s-au înregistrat pentru ocupațiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (0,48%, respectiv 1,8 mii locuri vacante) și de lucrători calificați în agricultură, silvicultură și pescuit – grupa majoră 6 (0,50%, respectiv 0,1 mii locuri vacante).

Comparativ cu trimestrul precedent, singurele creşteri ale ratei locurilor de muncă vacante s-au regăsit în rȃndul ocupațiilor de membri ai corpului legislativ, ai executivului, înalți conducători ai administrației publice, conducători și funcționari superiori – grupa majoră 1 (+0,03 puncte procentuale), respectiv de specialiști în diverse domenii de activitate – grupa majoră 2 (+0,02 puncte procentuale).

Asociație: România are nevoie de peste 100.000 de noi angajați în industrie

Un studiu recent arăta că România are nevoie stringentă de angajați specializați în industrie, mai ales în domenii precum programarea mașinilor automate de producție, a roboților industriali și a managementului platformelor IoT (Internet of Things). Fără specializarea forței de muncă, competitivitatea industriei autohtone va avea de suferit, în contextul tranziției către Industry 4.0, a patra revoluție industrială, arată rezultatele unui barometru de opinie în rândul investitorilor, realizat de Frames și Asociația Constructorilor de Automobile din România.

8 din 10 manageri sunt în căutarea de angajați specializați, cu certificare în domeniile economice de nouă generație, arată barometrul realizat  în perioada 4-8 iulie pe un număr de 450 de manageri și angajați cu funcții de răspundere din firmele din România.

72% dintre cei intervievați spun că le este dificil, în prezent, să găsească angajați specializați în piața forței de muncă.

“România are nevoie de peste 100.000 de noi angajați în industrie, mai ales în contextul transformărilor fundamentale prin care trece economia’’, afirma Adrian Sandu, secretar general al Asociației Constructorilor de Automobile din România.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: