ASF și Comisia Națională a Pieței Financiare din Moldova lucrează pentru a lista banca Maib la BVB în cât mai scurt timp

BVB, Bursa de valori Bucuresti, investitii Sursa foto: Bursa de valori București

Reprezentanţii Autorităţii de Supraveghere Financiară şi ai Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare din Moldova lucrează pentru armonizarea legislaţiei din Republica Moldova cu legislaţia românească astfel încât banca Maib să fie listată la Bursa de Valori Bucureşti în cel mai scurt timp, a afirmat, marţi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, la Forumul Moldova – Romania: Capital Bridges, scrie Agerpres.

„Bursa, conducerea Bursei, nu conteneşte să ne surprindă şi să ne surprindă plăcut. Mai spuneam în urmă cu ceva timp că în ultimul an de zile s-au listat peste 20 de companii la Bursa de Valori Bucureşti. Acum urmează şi se fac demersuri să se listeze o companie din Republica Moldova, a doua companie, una dintre cele mai mari bănci din Republica Moldova. Acest lucru nu poate decât să ne dea chestiuni care să ne facă să avem încredere că obiectivele noastre – şi spun ale noastre pentru că obiectivele Autorităţii de Supraveghere Financiară sunt comune cu ale Bursei de Valori Bucureşti. Domnul preşedinte ştie lucrul ăsta, domnul director general la fel ştie lucru ăsta pentru că de o bună perioadă de timp noi lucrăm împreună pentru că vrem să operaţionalizăm Contrapartea Centrală, care este un al doilea obiectiv important pe care Bursa şi implicit piaţa financiară din România îl are”, a spus Nicu Marcu.

El a menţionat că, de o bună perioadă de timp, ASF a început demersuri împreună cu autorităţi din Republica Moldova, cu Banca Naţională, cu Autoritatea de Supraveghere a Pieţei de Capital.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Ne-au surprins că au venit cu temele făcute şi au început să lucreze şi colegii mei mi-au spus că deja lucrăm şi inclusiv astăzi înainte cu o oră să vină aici îşi fac temele pentru că nu va fi uşor, dar este datoria noastră să găsim toate soluţiile astfel încât să armonizăm legislaţia din Republica Moldova cu legislaţia românească astfel încât această mare bancă, Maib, să fie listată într-un timp foarte scurt”, a menţionat Nicu Marcu.

De asemenea, presedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Odille Renaud-Basso, a făcut referire la listarea Maib în la Bursa de Valori din Bucureşti şi a declarat că speră să devină un exemplu pentru alte companii din Moldova care au nevoie de acces la pieţele de capital pentru a creşte finanţarea.

Ea a menţionat că una dintre dezvoltările pozitive a fost acceptarea candidaturii Moldovei la Uniunea Europeană. Aceasta va da un impuls pentru efectuarea reformelor lansate de Guvernul pro-european.

Potrivit unui comunicat al ASF, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Nicu Marcu, s-a întâlnit, pe data de 12 septembrie 2022, la sediul Autorităţii, cu o delegaţie a Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare (CNPF) din Republica Moldova, condusă de preşedintele instituţiei, Cornelia Cozlovschi.

Întâlnirea a avut loc în cadrul unei vizite de lucru extinse la care au participat vicepreşedintele ASF, Gabriel Grădinescu, respectiv vicepreşedintele CNPF, Vitalie Lemne, precum şi experţi din cadrul celor două instituţii.

Discuţiile au vizat o gamă largă de subiecte, precum impactul crizei din Ucraina asupra fondurilor de investiţii, evoluţia listărilor din ultimii ani, armonizarea legislaţiei în vederea aderării la UE, listarea unei companii dintr-un stat terţ pe o piaţă reglementată din România şi trecerea de la supravegherea bazată pe conformitate la supravegherea bazată pe risc.

Întâlnirea face parte din strategia Autorităţii de Supraveghere Financiară care priveşte creşterea transparenţei şi dezvoltarea relaţiilor bilaterale cu instituţii europene şi internaţionale similare.

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piaţă de 32,7% depozite şi o cotă de 35,5% din creditele acordate de întregul sistem bancar în semestrul I, 2022. Banca este de importanţă sistemică şi deserveşte aproape o treime din populaţia ţării. Din 2018, cel mai mare acţionar al Maib este un consorţiu care include Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un grup de gestionare a activelor în ţările baltice şi Horizon Capital, un fond de investiţii privat axat pe pieţele emergente din Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: