Compania germană de utilităţi Uniper este tot mai aproape de naţionalizare, din cauza problemelor provocate de creşterea preţului gazelor

uniper foto, utilitati Foto: uniper, Facebook

Compania germană de utilităţi Uniper a anunţat miercuri că guvernul de la Berlin ar putea prelua o participaţie de control în companie, după ce importatorul de gaze aflat în dificultate a solicitat acordarea unui ajutor suplimentar, deschizând calea pentru o naţionalizare completă a acesteia, transmite Reuters, citat de News.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Uniper, cel mai mare importator de gaze ruseşti din Germania, şi-a consumat rezervele de numerar pentru aprovizionarea cu gaze de pe piaţa spot, care a devenit extrem de scumpă după ce Moscova a redus fluxurile către Germania.

Uniper a convenit în iulie un pachet financiar de salvare declanşând un pachet de salvare cu Berlinul. Dar acel pachet, care între timp a crescut la 19 miliarde de euro, nu mai este suficient, iar Uniper are nevoie de mai mult.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

„Părţile caută soluţii alternative, printre altele o creştere directă a capitalului propriu care ar avea ca rezultat o participare majoritară semnificativă a guvernului german”, a spus Uniper într-un comunicat.

În iulie, Berlinul a declarat că va lua un pachet de acţiuni de 30%, ca parte a planului său de salvare, detalii care sunt încă discutate de companie, acţionarul său majoritar Fortum şi guvern.

CEO-ul Uniper, Klaus-Dieter Maubach, a semnalat la acea vreme posibilitatea ca guvernul să ajungă să deţină mai mult de 50% din companie. Până acum, nu au fost luate decizii în afara celor convenite în iulie, a declarat Uniper miercuri.

Acţiunile Uniper au scăzut miercuri cu până la 20,5%, până la un minim istoric, şi au închis în declin cu 18,3%.

Agenţia europeană de rating Scope a retrogradat, de asemenea, ratingul de credit al Uniper la BBB-, de la BBB+.

Analiştii de la Bernstein estimează că Uniper ar putea avea nevoie de o infuzie suplimentară de capital de 4,5 miliarde de euro, adăugând că acest lucru ar duce participaţia guvernului la 88% şi ar dilua participaţia Fortum la 8%, de la 78% acum.

O persoană familiarizată cu chestiunea a spus că necesarul de capital suplimentar al Uniper ar putea fi de peste 8 miliarde de euro.

Ministerul Economiei a declarat că este în discuţii cu Uniper, iar Fortum a mai spus că discuţiile cu guvernul german au continuat.