Bazele aeriene MAPN de la Boboc și Borcea vor avea noduri rutiere noi pentru legătura cu Autostrada Moldovei Buzău-Focșani și Autostrada Soarelui. CNAIR a scos la licitație contractele pentru SF

Baza 86 Borcea

Bazele aeriene MAPN de la Boboc (jud. Buzău) și Borcea (jud Călărași) vor avea legături prin noduri rutiere noi la Autostrada ,,Moldovei” Buzău-Focșani respectiv la Autostrada Soarelui. Compania de Drumuri a scos la licitație un contract pentru documentația tehnică necesară realizării celor două noduri rutiere, investiția urmând să fie executată cu fonduri prin programul pentru Interconectarea Europei CEF 2021-2027 Anvelopa Mobilitate Militară :

,,Nodul rutier de pe Autostrada A 7 în zona Boboc-Cochirleanca respectiv nodul rutier de pe Autostrada A 2 în zona Fetești-Borcea prezintă o utilitate duală civilă-militară deservind baza aeriană Boboc respectiv baza aeriană Borcea din punct de vedere militar cât și dinamica populației și a mediului de afaceri din zona UAT-urilor (inclusiv deservirea unui nou posibil aeroport civil), din acele sectoare din punct de vedere civil. Obiectivele de investiții pot beneficia de finanțare prin fonduri europene nerambursabile aferente perioadei 2021-2027 prin apelul de proiecte ce urmează a fi deschise în 2022 și 2023 aferente Mecanismului pentru Interconectarea Europeni (CEF 2021-2027) Anvelopa Mobilitate Militară” arată CNAIR în caietul de sarcini. Primul lot al autostrăzii Buzău-Focșani va fi construit de UMB în timp ce pentru lotul 2 Vadu -Pașii Râmnicu Sărat (30 km.)  unde probabil va fi nodul rutier pentru Baza Boboc constructorul desemnat este tot UMB, dar contractul poate fi semnat doar dacă nu se depun contestații.

Durata contractului (studiu de prefezabilitate și studiu de prefezabilitate) este de 10 luni cu o valoare de aprox. un milion lei : ,,Obiectul prezentului Contract de Servicii este elaborarea STUDIULUI DE PREFEZABILITATE ŞI STUDIULUI DE FEZABILITATE NODURI RUTIERE PENTRU ASIGURARE CONECTIVITATE LA AUTOSTRADA A7, TRONSON BUZĂU – FOCŞANI, ÎN ZONA BOBOC – COCHIRLEANCA ŞI LA AUTOSTRADA A2 ÎN ZONA FETEŞTI – BORCEA” potrivit SEAP.

În analiza cost -beneficiu, pentru o autostradă/drum expres, componenta militară MAPN/NATO are o pondere importantă de 15 % (detalii aici). De asemenea, Comisia Europeană finanțează programe de reparații capitale la podurile strategice din România care duc la baze militare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *