Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 134 de milioane euro pentru a sprijini, în Germania, BASF, cea mai mare companie chimică din lume, prezentă și în România, în producția de hidrogen regenerabil, cu scopul de a decarboniza procesele sale de producție chimică și de a promova utilizarea hidrogenului în sectorul transporturilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Conform Comisiei, măsura contribuie la realizarea Strategiei UE privind hidrogenul și a obiectivelor Pactului ecologic european, contribuind în același timp la reducerea dependenței de combustibilii fosili ruși și la avansarea rapidă a tranziției ecologice, în conformitate cu Planul REPowerEU.

Decizia de astăzi urmează aprobărilor din 15 iulie 2022 și 21 septembrie 2022 a două proiecte importante de interes european comun (IPCEI „Hy2Tech” și IPCEI „Hy2Use”) în lanțul valoric al hidrogenului.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Proiectul BASF a fost selectat de Germania în contextul unui apel deschis pentru a face parte dintr-un IPCEI privind tehnologiile și sistemele cu hidrogen, care a rezultat în cele două IPCEI aprobate.

Vicepreședintele executiv Margrethe Vestager, responsabilă cu politica de concurență, a declarat: „Această măsură de 134 de milioane de euro permite Germaniei să ajute BASF să-și intensifice capacitățile de producție de hidrogen din surse regenerabile, contribuind astfel la ecologizarea lanțului valoric chimic și a sectorului transporturilor. Măsura aprobată astăzi va ajuta, de asemenea, Germania să înlocuiască hidrogenul pe bază de fosil într-o industrie greu de decarbonizat și să reducă dependența acesteia de combustibilii fosili importați, în conformitate cu Planul REPowerEU.”

Măsura va sprijini producția BASF de hidrogen regenerabil, în principal pentru a înlocui hidrogenul pe bază de fosil în procesele de producție chimică ale BASF. Hidrogenul regenerabil suplimentar produs va fi livrat pentru aplicațiile emergente de mobilitate cu hidrogen (de exemplu, camioane sau autobuze alimentate cu hidrogen).

Ajutorul, care va lua forma unui grant direct, va sprijini construirea și instalarea unui electrolizor la scară largă la sediul BASF din Ludwigshafen, care va avea o capacitate anuală de producție de 54 MW și va produce aproximativ 5.000 de tone de hidrogen regenerabil și 40.000 de tone de oxigen pe an. Se preconizează că electrolizorul va începe să funcționeze în 2025.

Proiectul este de așteptat să evite eliberarea a 565.305 de tone de dioxid de carbon în cei 15 ani de funcționare preconizată a electrolizatorului. În plus, pentru a maximiza reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, hidrogenul regenerabil va fi produs exclusiv cu energie electrică care provine din surse regenerabile.