Guvernul alocă 25 milioane lei din Fondul de Rezervă pentru a plăti salariile angajaților din companii de apărare pe perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte

Romaero

Guvernul va aloca suma de 25 de milioane de lei din Fondul de Rezervă pentru a plăti salariile a 425 de angajați din companii din apărare, în perioadele neacoperite cu comenzi sau contracte, spunând că astfel aceste companii pot evita pierderea angajaților.

UPDATE Guvernul a adoptat acest proiect. „În contextul geopolitic dificil pe care îl traversăm, trebuie să luăm toate măsurile necesare pentru protecţia intereselor esenţiale ale siguranţei naționale. De aceea, am promovat astăzi Hotărârea privind fondurile necesare asigurării nucleului din industria de apărare pentru anul 2022 pentru păstrarea locurilor de muncă din industria de apărare națională”, a transmis ministrul Economiei Florin Spătaru.

Știrea inițială: 

Astfel, la fondurile alocate asigurării plăţilor salariale pentru un număr mediu maxim de 1.380 salariaţi, în cuantum de 77,4 milioane lei, Guvernul suplimentează cu un număr mediu maxim de 425 salariați, aferent sumei de 25 milioane lei, bani care vor fi alocați din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Companiile beneficiare ale acestei suplimentări sunt:. Romarm, exclusiv pentru filialele sale, pentru un număr mediu maxim de 360 salariaţi, Romaero pentru un număr mediu maxim de 40 salariaţi, Avioane Craiova pentru un număr mediu maxim de 20 salariaţi şi Uzina Mecanică Orăștie pentru un număr maxim de 5 salariați.

„Proiectul de act normativ oferă operatorilor economici posibilitatea păstrării personalului specializat în realizarea produselor specifice sectorului de apărare, menţinerii în stare de funcţiune a capacităţilor de producţie specializate, realizării programelor strategice de înzestrare ale armatei aprobate prin Hotărârile Consiliului Suprem de Apărare a Ţării şi satisfacerii necesarului de produse şi servicii la mobilizare sau război”, arată Executivul.

Conform acestuia, în anul 2022, urmare a lipsei contractelor de la instituțiile componente ale FSNA și ale unor beneficiari externi, majoritatea operatorilor economici cu sarcini la mobilizare nu au posibilitatea acoperirii cu comenzi a capacităților de producție pentru apărare.

„Ţinând cont de importanţa strategică a industriei naţionale de apărare şi de asigurarea necesarului FSNA la mobilizare, indiferent de nivelul comenzilor militare, pentru menţinerea în funcţiune a unor operatori economici este necesară susţinerea bugetară pe perioada în care aceştia nu desfăşoară activitate, din lipsă de comenzi sau contracte”, arată Guvernul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *