Cum încearcă România să revină la normalitate? Week-end activ în campania de vaccinare: 16.000 de persoane imunizate în Maratonul de la București, campanie cu motocicliști în Constanța sau Dracula pe afiș, din Bran

maratonul vaccinarii Bucuresi Sursa foto: Ro Vaccinare

 

Week-end activ pe mai multe planuri în campania națională de vaccinare, inclusiv în destinații de vacanță populare la nivel național. Peste 16.000 de persoane au fost vaccinate în 48 de ore la Maratonul din București, la Constanța motocicliștii au pornit în campanie de promovare a vaccinării, la Deva motocicliștii au avut prioritate în centrul Drive-Thru, iar la domeniul Bran s-a anunțat maraton special de vaccinare, cu Dracula pe afiș, în speranța de a impulsiona procesul.

Asta în condițiile în care acoperirea vaccinală în România este deocamdată slabă: chiar și cele mai active zone abia au trecut de 30%, iar România are una dintre cele mai mari rate de ezitare în fața vaccinării din Europa. Coordonatorii campaniei de vaccinare, medicii și profesioniștii în domeniul sănătății publice încearcă să transmită mesajul că vaccinarea e cea mai sigură apărare în fața pandemiei și de asta depinde și revenirea la normalitate și relaxarea măsurilor de siguranță. Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a declarat recent că apariţia unui val patru al pandemiei depinde de noi, o condiţie esenţială pentru ca acest lucru să nu se întâmple fiind vaccinarea.

 

16.066 persoane au fost vaccinate în 48 de ore în cadrul Maratonului Vaccinării București. Peste 1.200 de voluntari s-au implicat în procesul care a însemnat 50 de fluxuri de vaccinare.  Maratonul s-a desfășurat în două locații: Sala Palatului (10.160 persoane vaccinate) și Biblioteca Națională (5.906 persoane vaccinate), potrivit datelor anunțate pe pagina oficială Ro Vaccinare. Vaccinul folosit a fost Comirnaty, produs de Pfizer. Evenimentul a fost organizat de Universitatea de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” Bucureşti, în parteneriat cu Colegiul Medicilor Bucureşti, Ordinul Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala Municipiului Bucureşti, Societatea Studenţilor la Medicină Bucureşti şi Societatea Multidisciplinară a Medicilor Rezidenţi, cu sprijinul Primăriei Capitalei, prin Administraţia Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti (ASSMB), şi al Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV). “Mă gândesc cu speranță și optimism la momentul în care vor putea merge copiii liniștiți la școală, fără pericole majore. Pentru ei sau pentru profesorii lor. În acest scop m-am implicat, alături de foarte mulți alți voluntari în marele efort de organizare al Maratonului Vaccinării”, a fost mesajul medicului pediatru Mihai Craiu.

Sursa foto: RO Vaccinare, Facebook

La Constanța, destinație de vacanțe de vară pentru mulți români, mai multe echipe de bicicliști, scuteriști și motocicliști au susținut mesajului campaniei de vaccinare, care îndeamnă la conștientizarea importanței vaccinării pentru stoparea pandemiei de Covid-19. Acțiunea a debutat la Centrul de Vaccinare din cadrul Centrului Expozițional Constanța și a vizat mai multe localități din județ: Năvodari, Cumpănă, Mangalia, Băneasa, Hârșova și Cernavodă. Evenimentul a fost posibil cu implicarea Direcției de Sănătate Publică a județului Constanța, Instituției Prefectului Constanța, Asociației Internaționale a Polițiștilor – Regiunea 2 Constanța și Cluburilor Dark Knights, Matacabras RC, Vespa Constanța și Tomis Bike.

Sursa foto: Ro Vaccinare, Facebook

Și la Deva a fost organizat un eveniment atipic: la centrul de vaccinare Drive-Thru duminică au avut prioritate motocicliștii. Sute de motocicliști din județul Hunedoara și din țară s-au întâlnit la Deva pentru a participa la acțiunea de vaccinare. De la deschidere și până duminică seara, în centrul Drive-Thru din Deva au fost vaccinate 5.125 de persoane, 315 fiind imunizate duminică.

Sursa foto: Ro Vaccinare

O altă acțiune inedită, prezentată și de presa internațională,  se desfășoară la Castelul Bran, care va găzdui un maraton special de vaccinare, timp de o lună, în perioada weekend-urilor, în clădirile Vămii Medievale din incinta Domeniului Bran, anunță CNCAV. Vaccinarea se va face cu echipa medicală mobilă, iar intervalul de funcționare este vineri – duminică. Demersul este organizat în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică Brașov, Centrul Rezidențial Pentru Vârstnici Maria și Prefectura Județului Brașov, iar beneficiarii vor primi o “diplomă de vaccinat la Castelul Bran” și acces gratuit la Expoziția cu Instrumente Medievale de Tortură, în cazul în care vor include și vizita la Castel. Accesul în centrul de vaccinare nu este condiționat de vizitarea Castelului Bran. Anunțând acțiunea din România, BBC amintește că autoritățile locale au declarat ținta de 10 milioane de persoane vaccinate până în septembrie, dar aproape jumătate dintre români nu sunt tentați să se vaccineze, România înregistrând una dintre cele mai mari rate de ezitare din Europa.

Acoperirea vaccinală în România este deocamdată slabă, potrivit datelor transmise de către Comitetul de coordonare a vaccinării la început de mai. Chiar și cele mai active zone abia au trecut de 30%. Mai precis, 31,2% dintre locuitorii Capitalei s-au vaccinat împotriva COVID cu cel puțin o doză de vaccin, iar clasamentul continuă cu județele Cluj (28%), Timiș (22,5%) și Brașov (22%).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *