Tensiunile geopolotice dintre China și Statele Unite sunt de departe, și pentru prima oară, principalul subiect de preocupare pentru companiile americane implantate pe piața gigantului asiatic, potrivit unui studiu publicat marți și citat de Le Figaro.
Anul trecut a fost marcat de o „deteriorare continuă” a relațiilor dintre Beijing și Washington „în, practic, toate aspectele”, consideră Camera de comerț americană din China. Iar pandemia nu a făcut decât să „întărească neîncrederea” între cele două puteri, arată raportul organizației privind mediul de afaceri în țara asiatică.
Potrvit unui sondaj în rândul membrilor Camerei de comerț, 78% dintre respondeți afirmă că avansul tensiunilor dintre China și SUA reprezintă în prezent principala lor preocupare. Acest subiect depășește de acum, de departe și pentru prima oară, creșterea costurilor de producție în China (40%). Relativa opacitate a reglementărilor locale se află pe locul trei (37%). Concurența chineză se află pe locul patru în rândul preocupărilor antreprenorilor americani. În urmă cu un an, acest subiect se afla pe locul 10.
Paradoxal, respectarea proprietății intelectuale, una dintre cerințele majore ale Washingtonului, s-a „îmbunătățit considerabile”, a afirmat într-o conferință de presă Lester Ross, de la Camera de Comerț.
85% dintre companii nu au în vedere să plece din China
Numeroase companii americane fabrică în China produse pe care le exportă ulterior în întreaga lume. În ciuda tensiunilor, 85% dintre companiile americane interogate nu au în vedere să plece de pe piața chineză sau să-și delocalizeze producția. Această cifră este în tendința anilor precedenți.
Raportul a fost realizat la sfârșitul anului 2020. Camera de comerț americană din China are 4.000 de membri proveniți din 900 de companii.