Compania germană de produse chimice BASF a anunțat reducerea “permanentă” a costurilor la sediile sale din Europa din cauza unei triple poveri: creștere slabă, costuri ridicate ale energiei și suprareglementare, scrie Reuters.
Mai mult, șeful gigantului industrial german înclină tot mai mult pentru o extindere planificată în China.
“Aceste condiții-cadru dificile din Europa pun în pericol competitivitatea internațională a producătorilor europeni și ne forțează să ne adaptăm structurile de costuri cât mai repede posibil și, de asemenea, permanent”, a declarat miercuri directorul general al producătorului de produse chimice, Martin Brudermueller.
BASF a dat pe gaz în Europa cu peste două miliarde de euro mai mult în 2022
În primele nouă luni ale anului 2022, costurile cu gazele naturale la unitățile de producție europene ale BASF – care includ cel mai mare complex al său de la Ludwigshafen, în sud-vestul Germaniei, unde produce de la vitamine, produse chimice pentru spumă și materiale plastice tehnice până la pesticide – au fost cu aproximativ 2,2 miliarde de euro mai mari decât în anul precedent.
Prețurile spot la gaz au fost de cinci până la șase ori mai mari decât în Statele Unite, a adăugat compania.
Ca răspuns, aceasta ajustează tehnologia de producție, urcă prețurile și reduce producția de produse care nu se vând la prețuri mai mari. Dar reducerile de costuri pe termen mai lung sunt inevitabile.
În urmă cu două săptămâni, BASF a declarat că va reduce costurile anuale cu 500 de milioane de euro în Europa până în 2024, adică o scădere de aproximativ 10%, inclusiv prin tăierea locurilor de muncă. De asemenea, a evocat perspectiva unor reduceri structurale suplimentare în regiune, care vor fi anunțate la începutul anului viitor.
Covestro, un producător rival de produse chimice pentru plăci izolatoare și spume pentru tapițerie, și-a redus marți estimările privind profiturile, în condițiile în care creșterea prețurilor la gaze și materii prime împovărează jucătorii din industria grea din Europa.
Pierderi din exploatare
BASF, care a semnalat anterior că afacerea sa internă din Germania a înregistrat pierderi în trimestrul iulie-septembrie, a precizat miercuri că pierderea operațională în această țară a fost de 130 de milioane de euro, față de un profit de peste 100 de milioane în trimestrul al doilea.
Guvernul german pregătește un mecanism de limitare a prețurilor la gaze pentru gospodării și întreprinderi mici și mijlocii începând din martie, în timp ce marile firme industriale vor avea prețuri reduse pentru 70% din consumul lor anual de gaze începând din ianuarie.
Însă BASF a declarat că acestea vor fi doar măsuri provizorii și nu este clar dacă compania va apela la acest ajutor.
“Statul nu poate compensa deficitele în anii următori”, a declarat Brudermueller, adăugând că firmele trebuie să rămână flexibile și să se adapteze la noile realități.
Reducerile de acasă contrastează cu un complex chimic de 10 miliarde de euro pe care BASF intenționează să îl construiască în Zhanjiang, în sudul Chinei, pentru a funcționa în întregime pe bază de energie regenerabilă, în timp ce mizează pe piețele asiatice în plină expansiune și caută să reducă dependența de Europa.
Măsura sfidează preocupările crescute ale guvernului german cu privire la dependența economică de un partener comercial chinez pe care îl vede sub un regim din ce în ce mai autoritar. Directorul general al BASF se va alătura cancelarului german Olaf Scholz într-o vizită în China săptămâna viitoare.
“Avem o afacere foarte, foarte profitabilă în China. Jumătate din piața mondială se află acolo”, a declarat Brudermueller în cadrul unei convorbiri cu presa. “La ce fel de risc se expune o companie dacă renunță la jumătate din piață?”.