BREAKING Licitația 5G. Orange, RCS & RDS și Vodafone au depus candidaturi / Telekom nu participă

tehnologia 5G Sursa foto Pixabay

Orange, RCS & RDS și Vodafone sunt companiile de telecomunicații din România care au depus candidaturi la licitația 5G, anunță Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM). Telekom Romania Mobile, care îi are în spate pe giganţii Deutsche Telekom (Germania) şi OTE (Grecia), nu participă, așadar, la competiţie, deoarece nu și-a depus dosarul de candidatură. Statul speră să obțină aproape 700 milioane de euro din această licitație.

Comisia de licitație va analiza documentele de calificare și va anunța până cel târziu la 4 noiembrie 2022 care sunt operatorii care vor participa la licitația lansată de Autoritate în data de 19 septembrie 2022, mai arată ANCOM.

Dosarul de candidatură depus de fiecare operator conține documente de prezentare a situației candidatului, din care să rezulte, printre altele, îndeplinirea obligațiilor exigibile de plata la bugetul de stat, bugetele asigurărilor sociale și fondurilor speciale, dar și faptul că respectivul candidat întrunește condițiile de participare: poate dovedi o cifră de afaceri pe ultimul an de minimum 10 milioane euro (echivalentul în lei) sau un capital social subscris și vărsat de minimum 1 milion de euro (echivalentul în lei), că nu este în stare de insolvență ori lichidare, că afacerile nu îi sunt administrate de un judecător-sindic, că activitățile sale comerciale nu sunt suspendate etc. De asemenea, dosarul de candidatura trebuie să conțină și oferta inițială care indică numărul de blocuri pe care candidatul dorește să le achiziționeze în fiecare dintre categoriile de spectru disponibile.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Licitația 5G se organizează pentru alocarea celor 555 MHz în benzile de 700 MHz, 1500 MHz, 2600 MHz și 3400-3800 MHz.

Calendarul licitației

În cazul în care cererea este mai mare, respectiv mai mică decât oferta, licitația propriu-zisă va începe la data de 8 noiembrie 2022 cu rundele primare, respectiv cu runda primară suplimentară, pentru ca rezultatele finale să fie anunțate, cel mai probabil, în cursul lunii noiembrie. În cazul în care cererea este egală cu oferta, atunci se va trece direct la rundele de alocare a spectrului, runde pe parcursul cărora operatorii vor licita pentru pozițiile pe care și le doresc în bandă.

Valoarea cumulată a preţurilor de pornire stabilite este de 693 de milioane de euro.

În cadrul procedurii de selecţie, ANCOM va acorda drepturi de utilizare care vor intra în vigoare din 2023, respectiv 2026, şi vor avea durata de valabilitate de 25 de ani, respectiv 22 de ani. Excepţie fac drepturile din banda 2600 MHz, pentru care durata de valabilitate va fi de 6 ani şi 3 luni, necesară pentru alinierea cu celelalte drepturi existente în această bandă.

Licitația 5G este jalon din PNRR, însă acest obiectiv este întârziat, în contextul în care licitația a fost lansată abia în septembrie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: