ASF a autorizat prima platformă de crowdfunding din România: SeedBlink

SeedBlink

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) anunță autorizarea primei platforme de crowdfunding din România, SeedBlink.

Astfel, societatea Seedblink Crowd SA, care administrează platforma menționată, este prima societate autorizată de ASF în calitate de furnizor de servicii de finanțare participativă, la scurt timp după intrarea în vigoare, în august 2022, a Legii nr. 244/2022 care reglementează acest domeniu.

Societatea este autorizată să ofere următoarele servicii de finanțare participativă:

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
  • plasarea fără un angajament ferm de valori mobiliare și instrumente admise în scopuri de finanțare participativă și recepția și transmiterea de ordine în legătură cu acele valori mobiliare și instrumente admise;
  • utilizarea vehiculelor cu scop special pentru furnizarea de servicii de finanțare participativă;
  • operarea unui buletin de anunțuri.

„Acest eveniment reprezintă finalizarea unei prime colaborări între ASF, ca instituție competentă legal la nivel național în domeniul finanțării participative și entitățile care solicită autorizarea în calitate de furnizor de astfel de servicii, reflectând totodată continuarea implicării Autorității în acest domeniu de pionierat pentru piața de capital locală. Această implicare s-a manifestat timpuriu, materializându-se atât în participarea tehnică la creionarea cadrului legal național reprezentat de Legea nr. 244/2022, cât și pe parcursul întregului proces de avizare și promovare legislativă,  care a precedat adoptarea și intrarea în vigoare a acestei legi”, subliniază domnul Ovidiu Petru, Director general – Sectorul Instrumente și Investiții Financiare din cadrul ASF.

Odată cu apariția acestor noi entități autorizate, piața de capital își diversifică oferta de finanțare a societăților mici și mijlocii și stimulează antreprenoriatul inovator din România, prin accelerarea alocării eficiente a resurselor financiare. Astfel, sunt create premisele atragerii unor noi categorii de investitori și implementării unui nou model de afaceri pentru companii, precum și a unei noi alternative de finanțare pentru societățile eligibile, transmite ASF.

Finanțarea participativă se realizează prin intermediul unei soluții de tehnologie financiară care oferă întreprinderilor mici și mijlocii (IMM), cu precădere întreprinderilor nou-înființate și celor aflate în faza de extindere, un instrument de finanțare alternativ la cel bancar, respectiv prin punerea în legătură prin intermediul furnizorilor de servicii de finanțare participativă a potențialilor investitori sau împrumutători cu mediul de afaceri care caută finanțare. O astfel de finanțare se realizează prin intermediul împrumuturilor și al achiziționării de valori mobiliare sau alte instrumente admise în scopul finanțării participative.

Derularea activității de finanțare participativă presupune implicarea a trei participanți principali, respectiv: dezvoltatorul de proiect care propune proiectul spre finanțare, investitorii care finanțează proiectul propus și un furnizor de servicii de finanțare participativă care constituie „interfața” ce facilitează realizarea conexiunii între dezvoltatorii de proiecte cu potențialii investitori prin administrarea unei platforme online.

ASF subliniază că, deși activitatea de finanțare participativă beneficiază de un cadru de reglementare complex și particularizat (având o dimensiune atât europeană, prin aplicabilitatea directă a Regulamentului (UE) 2020/1.503, cât și națională prin prevederile Legii nr. 244/2022), aceasta presupune în continuare o serie de riscuri specifice pentru investitori, având în vedere că aceștia nu beneficiază de protecția oferită de fondurile de compensare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: