Curtea de Justiție a Uniunii Europene: Baza de calcul a amenzilor pentru încălcări de concurență va trebui să reflecte situația economică reală a societăților sancționate / Decizia, după un proces început în România

justitia balanta sursa foto: Comisia Europeană

Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proporționalitatea și principiul substance over form vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri.  

Anunțul a fost făcut de casa de avocatură RTPR, care a reprezentat clientul, o agenție media, în fața instanței. 

Urmare a trimiterii preliminare la solicitarea RTPR, într-un dosar național vizând contestarea unei amenzi aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a decis că proporționalitatea și principiul substance over form vor prevala în calculul amenzilor procentuale aplicate prin raportare la cifra de afaceri.  

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Miza deciziei 

În privința anumitor societăți comerciale (cum ar fi agenții media, agenții de turism, case de pariuri, case de bilete, societăți care plasează forță de muncă, case de licitații etc.), natura activității desfășurate presupune ca diverse sume să tranziteze în mod provizoriu și operațional conturile societății (e.g., bugete de publicitate, pachete turistice, alte sume refacturate clienților). În funcție de abordarea contabilă aleasă, acest lucru poate însemna că situațiile financiare ale respectivelor societăți vor reflecta și toate aceste sume în cifra de afaceri.

Pe acest fundal, Curtea a decis că este contrară dreptului european abordarea formalistă, prin care la aplicarea amenzii (care în materia încălcărilor de dreptul concurenței se calculează ca procent din cifra de afaceri a întreprinderii sancționate) autoritatea națională de concurență este ținută de cifra de afaceri pur scriptică a întreprinderii, fără a analiza argumentele societății care demonstrează că cifra de afaceri menționată în bilanțul contabil nu reflectă situația economică reală a întreprinderii. 

Decizia contribuie decisiv la clarificarea regulilor în materia calculului amenzilor pentru încălcările de dreptul concurenței și va avea reverberații pe termen lung în situația tuturor întreprinderilor sancționate pentru încălcări de concurență, ale căror cifre de afaceri contabile nu reflectă veniturile lor reale. Aceasta, în condițiile în care jurisprudența Curții este obligatorie și constituie izvor de drept pentru toate Statele Membre.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: