Studiu: România continuă să coboare pe scara inovaţiei. Chiar și Bulgaria ne-o ia înainte

tehnologie cercetare automatizare Foto: Pixabay

România continuă să coboare pe scara inovaţiei, după cum arată cel mai recent Index Global al Inovării – GII 2022, aflându-se spre finalul clasamentului în Europa, se arată într-o analiză a platformei de investiţii eToro, citată de Agerpres. Chiar şi Bulgaria este cu 14 locuri înaintea noastră în indicele global.

“Ultimele date publicate de Institutul Naţional de Statistică arată o creştere a activităţii de cercetare-dezvoltare în România în 2022. Cheltuielile în domeniu reprezintă 0,48% din PIB, din care 0,29% s-au dus către sectorul privat şi 0,19% către cel public. Numărul angajaţilor din sectorul de cercetare-dezvoltare a crescut cu 3,8% faţă de anul 2021, ajungând la 47.011 persoane. Însă creşterea s-a datorat angajărilor făcute de sectorul privat, în timp ce personalul din sectorul public şi din învăţământul superior a scăzut”, se menţionează într-un comunicat al platformei eToro.

Potrivit analizei, activitatea de cercetare-dezvoltare a fost finanţată în proporţie de 51,8% de către companii şi doar 31,6% din fonduri publice, inclusiv cele destinate universităţilor.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Deşi la prima vedere creşterea activităţii de cercetare şi dezvoltare din România este o veste bună, în Indexul Global al Inovării ţara noastră a coborât, pierzând trei locuri din 2020. În cea mai recentă ediţie a indicelui, publicată în 2022, România a ajuns pe locul 49 din 132 de economii din lume. România este plasată pe locul 31 din toate cele 39 de economii europene“, susţin autorii cercetării.

Indicele este publicat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale.

Cercetarea mai arată că acesta este un rezultat surprinzător pentru o ţară cu o comunitate IT puternică şi cu politici menite să sprijine acest sector.

“Chiar şi investitorii români favorizează tehnologia în detrimentul altor industrii, după cum arată cel mai recent sondaj eToro Retail Investor Beat. Mai mult de două treimi dintre investitorii chestionaţi au în portofoliu acţiuni sau alte active legate de sectorul tehnologic”, se mai precizează în comunicat.

Conform GII 2022, România se află în urma tuturor economiilor comparabile din regiunea noastră. Cehia se află pe locul 30, Slovenia pe 33, Ungaria pe 34, Bulgaria pe 35, Polonia pe 38 şi Slovacia pe 46.

“Economii mai mici, precum Republica Moldova, se află în urma noastră, pe locul 56. Raportul scoate în evidenţă punctele slabe ale României, cele mai mari fiind instituţiile româneşti, mai ales în ceea ce priveşte politicile legate de mediul de afaceri. Alte puncte slabe sunt legate de sofisticarea pieţei, referindu-se la creditul intern acordat sectorului privat ca procent din PIB şi valoarea investiţiilor făcute prin capital de risc. Suntem foarte slabi şi în ceea ce priveşte valoarea cheltuielilor din PIB pentru educaţie. Avem şi puncte tari, cele mai bune fiind legate de nivelul de cunoştinţe şi de rezultatele obţinute de sectorul tehnologiei şi infrastructura IT&C”, mai arată studiul.

Liderii mondiali în materie de inovare, conform indicelui, sunt, în ordine: Elveţia, Statele Unite şi Suedia. Marea Britanie se află pe locul patru, urmată de Olanda şi Coreea de Sud. Germania, cea mai mare economie europeană, se află pe locul 8, China pe locul 11, urmată de Franţa pe locul 12.

În top 20 se mai regăsesc Japonia, Israel, Austria şi Estonia, din blocul ţărilor din Europa de Est.

“Pandemia din 2020 a accelerat cheltuielile cu cercetarea şi dezvoltarea, iar tendinţa a continuat şi în 2021. Cele mai mari companii care cheltuiesc la nivel global pentru cercetare şi dezvoltare şi-au majorat aceste cheltuieli cu aproape 10%, ajungând la peste 900 de miliarde de dolari în 2021, mai mult decât înainte de pandemie”, mai spune studiul.

Astfel, această creştere a fost determinată în principal de patru industrii: hardware şi echipamente electrice pentru tehnologiile informaţiei şi comunicaţiilor, software şi servicii IT&C, produse farmaceutice şi biotehnologie şi construcţii şi metale industriale.

Tranzacţiile cu capital de risc (VC) au explodat cu 46% în 2021, înregistrând niveluri comparabile cu boom-ul internetului de la sfârşitul anilor 1990. Regiunile America Latină şi Caraibe precum şi Africa au înregistrat cea mai puternică creştere a investiţiilor de capital de risc. Potrivit indicelui, pentru sfârşitul anului 2022 estimările sunt mai temperate, preconizându-se că înăsprirea politicilor monetare şi efectul asupra capitalului de risc vor duce la o decelerare a investiţiilor respective.

Anul 2022 a adus o schimbare semnificativă în top 15 inovatori, Statele Unite, Singapore, Germania şi China urcând în clasament, aceasta din urmă depăşind Franţa. Turcia, India şi, într-o oarecare măsură, Republica Islamică Iran au continuat să avanseze în clasament.

Conform GII 2022, România a continuat să piardă poziţii în clasament, încetinită de propriile instituţii şi politici economice, deşi are o comunitate şi infrastructura IT&C puternice. Această situaţie poate aduce pericole, cum ar fi acela de a deveni doar un subcontractant de servicii tehnologice, aşa cum industria confecţiilor a devenit furnizorul preferat de servicii şi forţă de muncă pentru economiile occidentale în anii ’90.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.