Fondul american de investiții Carlyle este interesat să preia afacerile cu petrol și gaze ale OMV. Investițiile din România, Austria și Rusia nu ar fi vizate

OMV sigla sursa site oficial sursa foto: Site oficial

Fondul american de investiții Carlyle Group, din spatele Black Sea Oil&Gas, compania cu cel mai avansat proiect de exploatare a gazelor din Marea Neagră, explorează preluarea unei părți majoritare din portofoliul de petrol și gaze al companiei austriece OMV, scrie Bloomberg. Tranzacția ar exclude investițiile și companiile din Austria, România și Rusia, conform surselor.

Astfel, firma de private equity are în vizor operațiunile din amonte ale OMV pe majoritatea piețelor pe care aceasta operează, au declarat sursele Bloomberg.

OMV, care are o valoare de piață de 16,1 miliarde de euro, intenționează să reducă producția de petrol și gaze cu o cincime până în 2030 și să renunțe la producția de combustibili fosili în amonte până în 2050. Are operațiuni în amonte în locuri precum Libia, Kurdistanul irakian, Malaezia, Norvegia și Emiratele Arabe Unite.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Orice tranzacție ar exclude probabil proiectele OMV din Austria și Rusia, precum și participația sa în unitatea românească listată OMV Petrom SA, au declarat sursele.

OMV ar avea nevoie de sprijin din partea guvernului austriac, care deține aproape 32% din companie, dacă va decide să meargă mai departe cu orice cesionare. Fondul suveran de investiții Mubadala Investment Co. din Abu Dhabi deține o participație de 25% în OMV.

Și alți pretendenți și-au exprimat interesul pentru portofoliu. Un reprezentant al companiei Aker ASA a miliardarului Kjell Inge Røkke a declarat că aceasta a făcut parte anterior dintr-un consorțiu care a analizat activele din amonte ale OMV în această vară. Firma, care este cel mai mare acționar al producătorului norvegian de petrol Aker BP ASA, nu mai face parte din grupul de ofertanți, a precizat purtătorul de cuvânt.

Deliberările sunt în curs de desfășurare și nu există nicio certitudine că vor duce la o tranzacție, au precizat persoanele respective. Reprezentanții Carlyle și OMV au refuzat să comenteze.

Spre deosebire de unii dintre colegii săi de buyout, Carlyle nu s-a ferit complet de investițiile în combustibili fosili. Este un acționar semnificativ al companiei independente de explorare a petrolului și gazelor naturale Neptune Energy Group Ltd. din Marea Britanie și deține, de asemenea, o participație minoritară importantă la rafinăria spaniolă Cepsa.

La începutul acestui an, Carlyle și-a combinat activitatea în domeniul energiei cu cea de infrastructură, ca parte a eforturilor de a face ca cei care se ocupă de tranzacții să lucreze mai strâns împreună. Carlyle caută un nou co-director al diviziei de energie, deoarece Avik Dey, un specialist în energii regenerabile care s-a alăturat abia în această vară, va pleca la sfârșitul lunii noiembrie.

OMV, care este una dintre cele mai mari companii din Europa de Est care utilizează combustibili fosili, încearcă să se transforme într-o întreprindere ecologică construită în jurul produselor chimice, reciclării și infrastructurii pentru vehicule electrice.

Alți mari producători europeni de energie își reduc, de asemenea, expunerea la sursele neregenerabile, în timp ce își accelerează investițiile în energie curată. Gigantul spaniol din domeniul petrolului și gazelor Repsol SA a vândut în septembrie un sfert din divizia sa de explorare și producție pentru 3,4 miliarde de dolari unei firme americane de capital privat, reducându-și drastic expunerea la combustibili fosili.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: