Turbulenţele de pe pieţele energetice ar putea persista un an – doi, avertizează CEO-ul Enel

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

CEO-ul grupului italian de energie Enel, Francesco Starace, a declarat marţi, pentru CNBC, că turbulenţele de pe pieţele energetice ar putea persista pentru ceva timp, posibil un an sau doi, transmite News.ro.

”Lucrurile sunt extrem de turbulente, aşa cum au fost tot anul, aş spune”, a afirmat Francesco Starace.

”Turbulenţa pe care o vom avea va rămâne, s-ar putea schimba puţin modelul, dar ne uităm la unul sau doi ani de volatilitate extremă pe pieţele de energie”, a adăugat el.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Comentariile lui Starace, făcute pe marginea conferinţei Carbonomics, organizată de Goldman Sachs lala Londra, vin într-un moment de incertitudine pentru sectorul energetic, după invazia Rusiei în Ucraina, în februarie 2022.

Rusia a fost în 2021 cel mai mare furnizor atât de gaze naturale, cât şi de produse petroliere către UE, dar exporturile de gaze din Rusia către Uniunea Europeană au scăzut în acest an.

”În pofida capacităţii de producţie şi transport disponibile, Rusia şi-a redus aprovizionarea cu gaze către Uniunea Europeană cu aproape 50%, de la începutul anului 2022. În contextul actual, oprirea completă a furnizării de gaze ruseşti către Uniunea Europeană nu poate fi exclusă înainte de sezonul de încălzire 2022/23, când piaţa europeană a gazelor este cea mai vulnerabilă”, a declarat luna trecută Agenţia Internaţională pentru Energie în Raportul său privind piaţa gazelor.

Având în vedere această scădere a importurilor ruseşti, marile economii europene au încercat să-şi susţină aprovizionarea pentru lunile mai reci care urmează. Conform datelor grupului industrial Gas Infrastructure Europe, depozitele de gaze ale UE ar fi pline în proporţie de 93,9%.

În timpul interviului său cu CNBC, Starace a descris o imagine mixtă în ceea ce priveşte stocarea gazelor.

”Cred că vom trece peste iarnă datorită spaţiilor de depozitare pe care am putut să le umplem şi apoi vom afla că va trebui să umplem depozitele pentru iarna viitoare… fără gaze ruseşti”, a spus Starace.

”Să nu uităm că l-am avut în ’22 – din ce în ce mai puţin – dar l-am avut. Trebuie să se întâmple prea multe lucruri pentru ca iarna viitoare să fim în siguranţă”, a spus Starace, adăugând că este nevoie de o cantitate imensă de muncă în lunile următoare.

El a arătat că Europa trebuie să economisească gaze ”de fiecare dată când putem, să consumăm mai puţin, să scapăm de acele utilizări ale gazului care nu au sens şi să-l lăsăm pentru industria care are nevoie de el”.

Aceasta este ”marea luptă pe care trebuie să ne concentrăm cu adevărat în ’23”, a adăugat el.

Directorul general al grupului Iberdrola, Ignacio Galan, a spus că este de acord cu Starace, adăugând că se aşteaptă ca volatilitatea de pe pieţele de petrol şi gaze să continue în următoarele câteva luni.

”Dar cred că ceea ce avem nevoie… este să accelerăm, cât de mult putem, construcţia de infrastructuri în energie electrică. Cred că suntem departe de ceea ce este necesar”, a declarat Galan, făcând referire atât la surse regenerabile, cât şi la interconexiuni.

El a continuat subliniind importanţa reducerii dependenţei de ţări terţe şi părţi terţe în favoarea creşterii autosuficienţei în Europa.

”Singura cale pentru asta… este să ne accelerăm investiţiile în mai multe surse regenerabile, în mai multe interconexiuni, în mai multe reţele digitale”, a adăugat Galan.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: