Topul cele mai scumpe orașe din lume în care te poți muta în 2022

sua usa america new york pexels2 sursa foto: Pexels

New York și Singapore, împreună cu Tel Aviv și Israel și Hong Kong și Los Angeles sunt cele mai scumpe orașe în care te poți muta în 2022, conform Indicelui mondial al costului vieții din acest an, publicat de Economist Intelligence Unit (EIU), citat de CNN. Costul mediu al vieții a crescut cu 8,1% în 2022, din cauza războiului rusesc din Ucraina și a efectelor persistente ale pandemiei.

Pe următoarele locuri în clasament se află Zurich, Elveția, Geneva, Elveția, San Francisco, California, Paris, Franța și Copenhaga, Danemarca.

„Războiul din Ucraina, sancțiunile occidentale asupra Rusiei și politicile de zero-Covid ale Chinei au provocat probleme în lanțul de aprovizionare care, combinate cu creșterea ratelor dobânzilor și cu schimbările de curs de schimb, au dus la o criză a costului vieții în întreaga lume”, potrivit autorilor clasamentului.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

„Putem vedea în mod clar impactul în indicele din acest an, creșterea medie a prețurilor în cele 172 de orașe incluse în sondajul nostru fiind cea mai puternică pe care am văzut-o în cei 20 de ani pentru care avem date digitale. Creșterea prețurilor la benzină în orașe a fost deosebit de puternică (la fel ca și anul trecut), dar alimentele, utilitățile și bunurile de uz casnic se scumpesc tot mai mult pentru locuitorii orașelor”, mai menționează  autorii clasamentului.

EIU, care urmărește cheltuielile de zi cu zi în 172 de orașe din întreaga lume, are sediul la Londra. Capitala britanică a coborât semnificativ pe listă în acest an, ajungând pe locul 27.

Patru orașe europene s-au aflat în primele 10 – Zurich (locul șase) a fost cel mai înalt, iar Paris, Copenhaga și orașul elvețian Geneva au completat restul.

Cea mai importantă cauză a creșterii prețurilor în Europa de Vest a fost creșterea prețurilor la gaze, ca urmare a războiului actual al Rusiei în Ucraina și a faptului că regiunea încearcă să găsească surse alternative de gaze. Costul unui litru de benzină a crescut cu 22% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Deloc surprinzător, orașele rusești Moscova și Sankt-Petersburg au înregistrat creșteri semnificative ale cheltuielilor cu costul vieții, în timp ce capitala Ucrainei, Kiev, nu a fost analizată în acest an.

Pe lângă costul gazelor, un factor citat de EIU a fost valoarea inegală a monedei euro, care este folosită de unele dintre orașele europene de pe lista din acest an, dar nu de toate – Marea Britanie este pe lira sterlină, iar Elveția are franc.

Două orașe din Elveția au intrat pe listă, dintre care unul a fost Geneva. Deși se pare că orașul New York ar fi trebuit să fie în fruntea listei până acum, aceasta este prima dată când cel mai mare oraș din SUA a ajuns pe primul loc – deși la egalitate cu câștigătorul frecvent, Singapore.

În clasamentul din 2021, New York a fost pe locul șase. Alte două metropole americane au intrat, de asemenea, în top 10 – Los Angeles, la egalitate cu Hong Kong, pe locul al patrulea, și San Francisco, pe locul al optulea.

În total, 22 dintre cele 172 de orașe pe care EIU le monitorizează anual se află în SUA, inclusiv Portland, Boston, Chicago și Charlotte. Fiecare dintre aceste 22 a înregistrat o creștere a inflației în acest an. Între timp, câștigătorul de anul trecut, Tel Aviv, a coborât pe locul al treilea.

Pentru a întocmi lista, EIU compară peste 400 de prețuri individuale la peste 200 de produse și servicii din 172 de orașe. Aceștia intervievează o serie de întreprinderi, atât din segmentul superior, cât și din cel inferior, pentru a avea o idee despre cât de mult au fluctuat prețurile în ultimul an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: