Grupurile bancare transfrontaliere văd potenţial în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, în special în România şi Cehia (studiu BEI)

ocean credit Sursa foto: Ocean Credit

Grupurile bancare transfrontaliere văd potenţial pe majoritatea pieţelor din regiunea Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, şi în special în România şi Cehia, principalul motiv fiind că, în toate cazurile, cu excepţia Poloniei, profitabilitatea subsidiarelor din CESEE este mai ridicată decât a grupului bancar în general, se arată într-un studiu realizat de Banca Europeană de Investiţii, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Pe termen lung, strategia grupurilor bancare transfrontaliere arată intenţii pozitive faţă de operaţiunile lor în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, mai mult de jumătate intenţionând să menţină actualul nivel al operaţiunilor, iar aproape o treime intenţionând să se extindă. Totuşi, 10% din grupurile bancare (faţă de un nivel zero în precedentul studiu) şi-au semnalat intenţia de a-şi reduce în mod selectiv activitatea în regiune. În pofida incertitudinilor şi a sporirii riscurilor, cele mai multe grupuri bancare internaţionale rămân încrezătoare în potenţialul regiunii.

În studiu sunt analizate datele colectate în septembrie şi este indicată traiectoria aşteptată în următoarele şase luni în domeniul cererii pentru credite, al condiţiilor de acordare a împrumuturilor şi al calităţii creditării. Studiul a fost efectuat în rândul a 15 grupuri bancare internaţionale şi 85 de subsidiare locale sau bănci locale independente din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

BEI se aşteaptă ca rezilienţa activităţilor de creditare să fie testată în următoarele şase luni, pe fondul înăspririi condiţiilor de acordare a împrumuturilor şi a sporirii creditelor neperformante.

Majorarea cererii de lichidităţi din partea companiilor şi de credite ipotecare din partea gospodăriilor au dus la majorarea solicitărilor de împrumut în Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est. Băncile se aşteaptă ca, per ansamblu, cererea de credite să crească şi mai mult în următoarele şase luni, deşi într-un ritm mai moderat.

Băncile se aşteaptă, totodată, la o deteriorare semnificativă a condiţiilor de acordare a împrumuturilor, în următoarele şase luni. Standardele de creditare s-au înăsprit, în special pe piaţa creditelor ipotecare, din cauza efectelor războiului din Ucraina, a inflaţiei mai ridicate, a majorării dobânzilor şi a încetinirii economiei. Prin urmare, cererea robustă de credite se va confrunta cu înăsprirea condiţiilor de acordare a împrumuturilor.

În pofida predicţiilor, calitatea creditării a evoluat favorabil în ultimele şase luni, dar ţinând cont de perspectivele economice nefavorabile, băncile se aşteaptă din nou la sporirea creditelor neperformante în următoarele şase luni.