Europa trebuie să stimuleze rețeaua electrică pentru a face față creșterii energiei regenerabile, avertizează șeful Eon

energie electrica, curent, retea electrica, stalp Sursa foto: Parlamentul European

Promovarea energiei regenerabile în Europa va fi o „mare greșeală” dacă nu vor crește semnificativ investițiile în rețeaua de electricitate a continentului pentru a face față neconcordanțelor dintre cerere și ofertă, avertizează directorul general al companiei europene Eon, potrivit Financial Times.

Leonhard Birnbaum, care a preluat luna trecută funcția de președinte al Eurelectric, organismul european al industriei de electricitate, a declarat că instalarea accelerată de turbine eoliene și panouri solare în întreaga UE, în timp ce blocul încearcă să se debaraseze de combustibilii fosili ruși, creează blocaje la care rețeaua nu a fost concepută pentru a face față.

Pentru a susține creșterea rapidă a energiei regenerabile, Eurelectric estimează că investițiile în rețea trebuie să crească cu 50-70% pentru a ajunge la 34-39 de miliarde de euro pe an până în 2030.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

„Dacă accelerăm energiile regenerabile, trebuie să accelerăm și rețeaua”, a declarat Birnbaum. „Dacă accelerăm doar energiile regenerabile, facem o mare greșeală.”

În ciuda faptului că Europa are rețele de electricitate mai tinere și, în general, mai rezistente decât SUA, a spus el, capacitatea de rezervă destinată să compenseze penuria atunci când vremea nu este optimă pentru energia regenerabilă a fost deja solicitată de numărul de turbine eoliene și panouri solare care au fost puse în funcțiune de la începutul războiului din Ucraina.

„Am adăugat surse de energie regenerabilă, folosind adesea rezervele pe care le aveam în mod tradițional în rețea… am construit un sistem cu multe rezerve. Rezerva a dispărut”, a spus Birnbaum.

Capacitatea solară în bloc a crescut cu 40 de gigawați în acest an, o creștere de 40% față de noile capacități adăugate în cursul anului 2021 și suficient pentru a alimenta 12mn de locuințe, potrivit SolarPower Europe.

Restrângerea de către Rusia a majorității exporturilor de gaze către UE, ca represalii pentru sprijinul acordat Ucrainei, a forțat blocul să își diversifice rapid aprovizionarea cu energie. Atât Comisia Europeană, cât și guvernele UE au semnat acorduri pentru a crește livrările de gaze din alte regiuni, în același timp cu impulsionarea instalării mai multor surse de energie regenerabilă.

În luna mai, Bruxelles-ul a declarat că dorește să mărească obiectivul la nivelul UE privind proporția de energie regenerabilă în aprovizionarea sa totală de la 40% la 45% până în 2030 – o propunere care încă așteaptă acordul statelor membre.

De asemenea, a solicitat o finanțare suplimentară de 29 de miliarde de euro pentru rețeaua de energie electrică până în 2030 și, vineri, a anunțat o nouă alianță a industriei solare pentru a încuraja investițiile în fabrici fotovoltaice de mari dimensiuni și pentru a crește de șase ori capacitatea de energie solară în Uniune până în 2030.

Eon, una dintre cele mai mari companii de utilități din Europa, cu operațiuni în 20 de țări europene, a declarat că intenționează să conecteze 37GW de noi surse regenerabile la rețelele sale până în 2026, echivalentul valorii totale a capacității eoliene și solare instalate în Europa în 2021.

Apelul Eurelectric pentru mai multă finanțare a fost reluat într-o scrisoare trimisă săptămâna aceasta Comisiei Europene de către asociațiile europene ale industriei eoliene și chimice. Aceasta a declarat că „accelerarea implementării de noi rețele electrice și consolidarea acestora este o prioritate absolută”, adăugând că Europa a investit insuficient în infrastructura sa de electricitate în ultimul deceniu.

Birnbaum a adăugat că, având în vedere că UE își propune ca obiectiv zero emisii nete până în 2050, situația va deveni probabil mai dificilă pe măsură ce cererea de energie electrică va crește pentru a îndeplini obiectivele de energie curată.

„Ajungem în situația în care, chiar dacă sistemul ar putea fi în echilibru, la nivel local [ar putea exista] un supraconsum pentru că încarc, de exemplu, prea multe mașini electrice pe un singur drum”, a spus el. „Sistemul devine mult mai provocator pentru noi, ca operatori.”

Șeful Eon a avertizat, de asemenea, că intervențiile UE pe piața energiei din acest an, în special taxele excepționale pentru producătorii de energie regenerabilă care urmau să fie implementate de statele membre de la 1 decembrie, au doborât încrederea investitorilor în companiile energetice.

„Odată ce stabilești un obiectiv extrem de ambițios pentru 10 ani, trebuie să îl susții cu un fel de certitudine pentru investitori. Altfel, rămâne o speranță pioasă.”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: