Preţul petrolului Brent a încheiat tranzacţiile de marţi la peste 80 de dolari pe baril şi a înregistrat cel mai mare câştig zilnic din peste o lună, investitorii cumpărând active de risc după ce datele din SUA au indicat o încetinire a inflaţiei şi au dus la deprecierea dolarului, transmite agenția Reuters, citată de News.ro.
Piaţa a fost, de asemenea, susţinută de îngrijorările legate de întreruperile aprovizionării, inclusiv de oprirea livrărilor de petrol prin conducta de ţiţei Keystone, dintre Canada şi Statele Unite, în urma unei scurgeri masive de săptămâna trecută.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au închis la 80,68 dolari pe baril, fiind în creştere cu 2,69 dolari, sau cu 3,5%. Contractele futures pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate (WTI) s-au stabilit la 75,39 dolari pe baril, în creştere cu 2,22 dolari, sau cu 3%.
Ambele contracte au înregistrat cele mai mari câştiguri zilnice din 4 noiembrie.
Indicele dolarului a scăzut marţi, după ce datele au arătat că inflaţia de bază a preţurilor de consum din SUA a fost sub aşteptări luna trecută, întărind aşteptările că Rezerva Federală va încetini ritmul creşterii ratelor dobânzii, miercuri.
Un dolar mai slab face petrolul mai ieftin pentru deţinătorii altor valute, ceea ce poate stimula cererea.
”Nimeni nu a anticipat cu adevărat acest indicator sub aşteptări – un posibil eveniment pozitiv pentru cerere, a adus cerere pe piaţă”, a spus analistul Mizuho Robert Yawger.
Atenţia se va muta acum asupra modului în care Rezerva Federală din SUA răspunde la raportul IPC, a adăugat Yawger.
O pauză în creşterea ratelor dobânzii ar putea duce la creşterea preţurilor petrolului. Cu toate acestea, traderii au spus că preocupările privind aprovizionarea cu petrol există de câteva zile, sugerând că creşterea de marţi s-ar putea datora unui interes mai larg pentru risc după datele despre inflaţie.
”Acesta este doar o creştere bazată pe dolari”, a spus Eli Tesfaye, strateg senior de piaţă la RJO Futures.