Industria energetică propune guvernului măsuri pentru depășirea crizei energetice: Creșterea plafonului de preț la electricitate, o piață dedicată pentru distribuitorii și furnizori mari

facturi bani energie Sursa foto: Economedia / Ilona Andrei

Producătorii, transportatorii, distribuitorii și furnizorii de energie electrică și gaze naturale au trimis o scrisoare deschisă guvernului prin care vin cu o serie de propuneri pentru a contracara efectele crizei energetice. Printre propunerile industriei se numără creșterea plafonului de preț și o piață dedicată pentru distribuitorii și furnizorii mari, potrivit unei scrisori trimise guvernului de cele trei asociații: Asociația Producătorilor (HENRO), a distribuitorilor și furnizorilor (ACUE) și a Centrului Român pentru Energie.

Asociațiile au prezent mai multe măsuri prin care România va putea face față acestei perioade sau chiar pentru a ieși din criza energetică, după cum reiese din scrisoarea transmisă guvernului, prezentată pentru prima dată de focus-energetic.ro.

Cele trei asociații au prezentat trei posibile măsuri pentru ca România să poată ieși din criza energetică:

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Optiunea 1

Pentru consumatorii casnici, majorarea valorii prețurilor plafonate prevăzute la art 1 din OUG 27/2022, cel puțin în ceea ce privește energia electrică astfel :

– de la 0,68 lei/kWh, cu TVA inclus la 1,25 lei/kWh pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar este mai mic sau egal cu 100 KWh;

– de la 0,8 lei/kWh, cu TVA inclus la 1,37 lei/kWh pentru clienţii casnici al căror consum mediu lunar realizat este cuprins între 100 kWh şi 300 KWh inclusiv;

Pentru clienții noncasnici, cele trei asociații propun majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/ kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20MWh.

Potrivit scrisorii, în această varianta numărul de consumatori casnici beneficiari ai prețurilor plafonate rămâne neschimbat, iar impactul bugetar (pentru consumatorii casnici) se reduce cu circa 2,35 miliarde lei.

Pentru consumatorii noncasnici, numărul de potențiali beneficiari se reduce de la circa 300.000 la circa 240.000, impactul bugetar fiind de circa 2,5 miliarde lei. În categoria protejată rămânând în continuare IMM și consumatorii rezidentiali.

Cumulat, celor două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de circa 4,85 miliarde lei pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023.

Prețurile plafonate în această varianta reflectă un preț al energiei electrice de circa 900 lei/MWh, față de circa 330 lei/MWh cât reflectă prețurile actuale și se află la nivelul prețului mediu ponderat calculate pentru principalii producători de energie pe baza costurilor medii de producție.

Valoarea totală a unei facturi lunare va crește de la 68 lei la 125 lei în cazul clienților cu un consum de până la 100 kWh/luna, respectiv de la 240 lei la 411 lei pentru un consum de 300kWh/luna

Opțiunea 2

Pentru consumatorii casnici, renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 100 kWh, consumul ce depășește această valoare urmând a fi facturat cu prețul determinat conform prevederilor OUG 27/2022 pentru consumatorii cu un consum de peste 300kWh/luna. Valoarea plafonului propunem a se situa la nivelul valorii de 1.25 lei/kWh (similar primei tranșe din opțiune 1).

Pentru clienții noncasnici propunem majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/ kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20MWh.

În această varianta numărul de consumatori casnici beneficiari ai prețurilor plafonate pentru primii 100kWh rămâne neschimbat, iar impactul bugetar (pentru consumatorii casnici) se reduce cu circa 2,55 miliardelei.

Pentru consumatorii noncasnici, numărul de potențiali beneficiari se reduce de la ccca. 300.000 la cca 240.000, impactul bugetar fiind de circa 2,5 miliarde lei. În categoria protejată rămânând în continuare IMM și consumatorii rezidentiali.

Cumulat, celor două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de circa 5,05 miliarde lei pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023.

Prețurile plafonate în această varianta reflectă un preț al energiei electrice de cca 900 lei/MWh, față de cca, 330 lei/MWh cât reflectă prețurile actuale și se află la nivelul prețului mediu ponderat calculate pentru principalii producători de energie pe baza costurilor medii de producție

Opțiunea 3

Pentru consumatorii casnici, renunțarea la plafoanele de preț diferențiate în funcție de consum și stabilirea unui nivel unic de plafon pentru toți consumatorii casnici în limita unui consum lunar de până la 150 kWh. Valoarea plafonului propunem a se situa la nivelul valorii de 1.25 lei/kWh (similar primei tranșe din opțiune 1).

Pentru consumatorii casnici care nu se încadrează în această limita a 150kWh/luna, întregul consum se facturează cu prețul determinat conform prevederilor OUG 27/2022 pentru consumatorii cu un consum de peste 300kWh/luna.

Pentru clienții noncasnici propunem majorarea prețului plafonat de la 1 leu/kWh la 1,57 lei/ kWh și limitarea consumatorilor beneficiari la categoria celor care nu depășesc un consum anual de 20MWh.

În această varianta numărul de consumatori casnici beneficiari ai prețurilor plafonate în limita a 150kWh/luna este de circa 75 -80% din totalul consumatorilor casnici, iar impactul bugetar (pentru consumatorii casnici) se reduce cu circa 3,75 miliarde lei.

Pentru consumatorii noncasnici, numărul de potențiali beneficiari se reduce de la ccca. 300.000 la cca 240.000, impactul bugetar fiind de circa 2,5 miliarde lei. În categoria protejată rămânând în continuare IMM și consumatorii rezidențiali.

Cumulat, celor două măsuri conduc la o reducere a efortului bugetar de circa 6,25 miluarde lei pentru perioada octombrie 2022 – martie 2023. Prețurile plafonate în această varianta reflectă un preț al energiei electrice de circa 900 lei/MWh, față de circa 330 lei/MWh, cât reflectă prețurile actuale și se află la nivelul prețului mediu ponderat calculat pentru principalii producători de energie pe baza costurilor medii de producție.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: