Guvernul scrie o nouă lege pentru autorizarea în România a firmelor străine, pentru a „simplifica” și „digitaliza” procedura

hartii, acte, taxe, facturi, plata, documente Sursa foto: Facebook / Szijjártó Péter

Guvernul României vine cu o nouă lege pentru autorizarea în țara noastră a firmelor străine, pentru a „simplifica” și „digitaliza” procesul care era până acum reglementat de o lege dată de Ion Iliescu în 1990. Taxa pe care o vor plăti firmele va fi de acum de 1.000 de euro, față de 1.200 de dolari anterior.

„Autorizațiile de funcționare a reprezentanțelor societăților și organizațiilor economice străine se eliberează, la cererea acestora, de către Ministerul Antreprenoriatului și Turismului, prin intermediul unei platforme electronice, pe o perioadă de minim 1 an cu posibilitate de prelungire pe aceeași perioadă.  Pentru obţinerea autorizaţiei de funcţionare să achită o taxă de autorizare în sumă de 1.000 Euro, echivalentul în lei, la cursul BNR din data plății. Taxa de autorizare se achită la organul fiscal central competent în raza căreia își are sediul reprezentanța”, arată proiectul de ordonanță.

De precizat că în luna mai în spațiul public a mai apărut o variantă a acestui proiect de ordonanță, iar el nu includea cuantumul acestei taxe.

În nota de fundamentare, Executivul susține că, prin acest act normativ, vrea să „ajusteze procedurile împovărătoare de înregistrare și de funcționare a reprezentanțelor străine în România”, să „simplifice” procedura de înregistrare, prelungire şi modificare a autorizațiilor de funcționare și să „digitalizeze” procedura de deschidere, prelungire şi modificare a autorizațiilor de funcționare ale reprezentanțelor străine precum și de radiere din evidențele MAT. De asemenea, este vizată „transparentizarea” evidenței reprezentanțelor străine autorizate în România de MAT.

Cu toate acestea, numărul de documente care trebuie anexate la cererea de autorizare se lungește la 6, în forma actuală, față de 4 în legea lui Iliescu.