Bolt este una dintre cele mai importante companii din Europa Centrală și de Est (ECE), dacă nu chiar de pe întregul continent. Gigantul estonian al mobilității, în vârstă de 11 ani, plănuiește să fie pregătit pentru IPO până în 2025 – dar există de suficient timp pentru a fi un teren propice pentru o nouă generație de antreprenori, scrie Sifted.
Unii dintre absolvenții Bolt și-au înființat propriile afaceri, ceea ce reflectă fabricile de fondatori ale altor companii tehnologice de succes, precum Skype, UiPath, Revolut și Monzo. La fel ca operațiunile Bolt, care se extind în peste 45 de țări, angajații deveniți fondatori și-au lăsat amprenta în întreaga Europă.
De la Stockholm la Vilnius, Sifted a realizat profilul a șase companii fondate de foști angajați ai Bolt, folosind date din Dealroom și LinkedIn. Această listă nu este exhaustivă. Iar printre companii se află și una fondată de un român.
Pick
Fondată: 2023
Finanțare: Bootstrap
Sediu: București
Pick este un asistent personal pentru șoferii de ride-hailing cofondat de Tudor Beiu, care a lucrat mai întâi pentru Bolt ca specialist în operațiuni și apoi a gestionat o flotă de mașini pentru gigantul estonian de mobilitate în România. Pick își propune să ofere într-o singură aplicație o serie de servicii obligatorii pentru lucrătorii din industria ride-hailing, precum contabilitate, oferte avantajoase de combustibil, întreținere și asigurare auto.
Adam
Înființare: 2020
Finanțare: Seed
Sediu: Praga
Roman Sysel s-a alăturat biroului Bolt din Praga în 2015 ca singura persoană din regiune – timp de șapte ani, a lucrat ca manager regional pentru CEE.
Cinci ani mai târziu, el a cofondat Adam, o piață de servicii pentru locuințe care ajută proprietarii de locuințe să aibă acces la servicii de construcții la prețuri accesibile, cum ar fi vopsirea, decorarea și renovarea.
Start-up-ul are 40 de angajați și a obținut recent 3 milioane euro de la Brighteye, un capital de risc cu sediul la Londra. Markus Villig, cofondator al Bolt, a fost unul dintre primii investitori ai startup-ului.
Fuzey
Fondată: 2020
Finanțare: Seed
Sediu: Londra
Fuzey, o platformă de comunicare cu clienții pentru industria auto, a fost fondată de Henrik Jensen, care a fost director internațional la Bolt între 2017 și 2019, acoperind Europa de Vest și America Latină. Fuzey oferă un sistem CRM care ajută industria să atragă, să convertească și să păstreze mai mulți clienți din toate sursele de lead-uri. În prezent, are opt angajați, iar ultima sa creștere a fost o rundă inițială de 4,5 milioane de dolari condusă de un Venture Capital nordic byFounders în 2021.
Due
Înființare: 2022
Finanțare: Seed
Sediu: Londra
Due este o fintech care oferă un cont de bani „fără frontiere” care permite mișcări internaționale de bani rapide, accesibile și la costuri reduse pentru întreprinderi și persoane fizice din întreaga lume. Acesta a fost fondat de Robert Sargsian, care a fost country manager al Bolt în Armenia între 2019 și 2020 și care a lucrat apoi în echipa de strategie de produs a companiei din Tallinn.
Start-up-ul a strâns anul trecut o rundă de lansare de 3,3 milioane de euro condusă de Semantic și Fabric Ventures, cu participarea BlockTower VC, Speedinvest, Polymorphic Capital și Discovery Ventures.
Înainte de a lansa Due, Sargsian a lucrat și la Revolut.
Carmate
Fondată: 2023
Finanțare: Bootstrap
Sediu: Varșovia
Alex Kartsel, care a fost country manager al Bolt pentru Polonia între 2017 și 2019, și-a cofondat propriul startup în 2023. Carmate, cu sediul în Varșovia, este un startup software B2B pentru dealerii auto care utilizează instrumente AI pentru a facilita procesul de vânzare a mașinilor uzate: agregă toate listele de piață ale mașinilor uzate, evaluează prețurile de piață ale mașinilor uzate pe baza și automatizează interacțiunile dintre vânzători și interacțiunile clienților. Startup-ul a fost bootstrapped și este în prezent într-un proces de investiții.
Evergrowth
Înființare: 2023
Finanțare: Pre-seed
Sediu: Vilnius
Evergrowth este o platformă de vânzări bazată pe inteligență artificială fondată în 2023 de Tadas Cekavicius, un antreprenor în serie care a fost country manager al Bolt pentru Lituania între 2016 și 2017. Compania oferă echipelor de vânzări informații utile despre conturile și perspectivele lor, facilitând angajamente direcționate și personalizate.
În luna februarie a acestui an, Evergrowth a realizat o rundă de pre-seed în valoare de 2 milioane euro, condusă de compania americană de capital de risc Impellent Ventures și de Practica Capital din Lituania. Compania are sediul în Vilnius și New York și are 40 de angajați în Europa și SUA.
Tab
Înființare: 2024
Finanțare: Seed
Sediu: Stockholm
Tab a fost fondată în februarie 2024 de Calle Mellbin, care a fost country manager pentru Bolt Food în Suedia între 2022 și 2023. Compania este o soluție API-first care trimite chitanțe inteligente către aplicațiile bancare mobile ale consumatorilor imediat ce aceștia plătesc ceva unui comerciant. De asemenea, automatizează procesul de gestionare a cheltuielilor pentru companii.
În martie, startup-ul a obținut o finanțare inițială de 225.000 euro de la Icebreaker VC din Helsinki. Fondatorul Bolt, Markus Villig, și unul dintre primii investitori ai companiei de mobilitate, Mikko Silventola, au investit ca investitori individuali.