Fostul ministru al Justiției din guvernele PSD în perioada 2017-2019 Tudorel Toader, rector la Iași, primește în 17 ianuarie titlul onorific de Doctor Honoris Causa din partea Academiei de Studii Economice din București, arată un anunț al ASE. Inițiativa vine la propunerea conducerii Facultății de Drept. De profesie avocat, Toader este actualmente profesor universitar, rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.
Tudorel Toader a ocupat funcția de ministru al Justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă din februarie 2017 până în aprilie 2019. Acesta a deținut două mandate succesive de judecător al Curții Constituționale între 2006 și 2016 și îndeplinește din 2016 funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (autosuspendat pe perioada exercitării mandatului de ministru).
Tudorel Toader și-a prezentat anul trecut intenția de a candida pentru un nou mandat de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași. Acesta are o concurență puternică pentru postul de rector al Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi. Alți trei profesori din universitate și-au anunțat candidatura pentru acest post, potrivit Ziarul de Iași. Cei trei sunt Tudor Luchian – profesor la Facultatea de Fizică, și Liviu Maha şi Gabriel Mursa – profesori la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor. Alegerile sunt programate pentru primăvara acestui an.
Mandat agitat la Ministerul Justiției: Controverse legate de modificarea codurilor penale, moțiune, demisie
În 2019, PNL și USR inițiaseră o moţiunea simplă împotriva ministrului Justiţiei, Tudorel Toader. Votul împotriva lui Toader urma să se dea pe fondul tensiunilor dintre acesta și președintele PSD, Liviu Dragnea, provocate de refuzul ministrului Justiției de a promova OUG 13 pentru modificarea codurilor penale.
În moțiunea intitulată „Justiţia, victimă sigură în mâinile lui Toader”, Opoziția cerea „încetarea de urgenţă a imixtiunii în înfăptuirea Justiţiei, care, potrivit art. 126 alin (1) din Constituţia României republicată, se realizează doar prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instituţii judecătoreşti”.
În aprilie, liderii PSD reuniți în ședința CEX au votat aproape în unanimitate retragerea sprijinului politic în cazul său. Premierul a transmis președintelui propunerea de revocare pentru Tudorel Toader, iar acesta a demisionat din funcție în 18 aprilie.
Ulterior demisiei, fostul ministru a postat pe pagina sa de Facehbook un articol în care se arată că ruptura dintre el și PSD s-a produs atunci când a refuzat să dea ordonanța pe amnistie și grațiere, conform Digi24.
Toader s-a aflat în centrul unor controverse și la Iași. În mai 2020, Liga Studenților din Iași i-a cerut lui Tudorel Toader demisia de onoare din funcția de rector al Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași (UAIC), după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) i-a dat dreptate fostului procuror-șef al DNA, Laura Codruța Kövesi, în speța referitoare la revocarea ei din funcție în urma „ievaluării” fostului ministru al Justiției