Demarează șantierul la unul dintre cele mai mari proiecte cu bani de la stat: 152 de milioane de lei pentru noul sediu al Academiei Române. Vechiul sediu se transformă în muzeu

Academia Romana Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Academia Română anunță începerea executării lucrărilor de construire pentru noul său sediu și de reabilitare a sediului istoric din Calea Victoriei 125, sector 1, București. Noul edificiu va fi amplasat în Parcul Academiei Române, în imediata aproapiere a actualului sediu, potrivit unui comunicat al instituției conduse de Ioan Aurel Pop.

Proiectul a fost aprobat de guvernul României prin Hotărârea nr. 1232/2021 din 17 noiembrie 2021.

Lucrările vor fi derulate prin Compania Națională de Investiții, aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării. Durata de execuție este de 3 ani și jumătate.

Contractul de reabilitare, consolidare și extindere, semnat în data de 14 septembrie 2022 de Academia Română și Compania Naţională de Investiţii, are o valoare totală de 152,7 milioane de lei.

Proiectul prevede realizarea a trei obiective:

(1) transformarea în muzeu a sediului istoric al Academiei Române, imobil ce datează de la sfârșitul secolului al XIX-lea și este înscris în categoria Monumentelor Istorice de către Ministerul Culturii, prin Institutului Național al Patrimoniului;

(2) construirea unei noi Aule a Academiei Române, cu o suprafață de 8.500 mp

(3) reabilitarea și refuncționalizarea clădirii „Moxa“ ca parte a sediului administrativ. La finalizarea proiectului, cele trei imobile care vor alcătui sediul Academiei Române vor avea o suprafață construită totală de 14.600 de mp.

Obiectivul de investiții va fi realizat în trei etape, ordinea execuției lucrărilor fiind următoarea:
– etapa I: construire corp nou Aulă (C0);
– etapa II: consolidare, reabilitare și extindere corp de birouri (C8);
– etapa III: consolidare, reabilitare, modernizare și dotare sediu istoric al Academiei Române și amenajarea acestuia ca muzeu.

Documentația tehnică pentru autorizarea executării lucrărilor de construire, înregistrată cu nr. 1364 din 2022, a fost elaborată de Popp&Asociații, cu sediul în municipiul București, arhitect Adrian Spirescu.