Acționarii Nuclearelectrica au aprobat contractul de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă

Cernavoda Nuclearelectrica Sursa foto: Nuclearelectrica

Nuclearelectrică anunță printr-un comunicat publicat pe site-ul Bursei de Valori București că Adunarea Generale a Acţionarilor a aprobat miercuri 22 ianuarie 2025 contractul de aproape două miliarde de euro pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă.

“Aprobarea contractului avand ca obiect “Lucrari de retehnologizare a Unitatii 1 CNE Cernavoda”, cu valoarea de 1.904.141.391,00 Euro, fara TVA, cu Asocierea formata din Candu Energy Inc., Canadian Commercial Corporation, Ansaldo Nucleare S.p.A si Korea Hydro & Nuclear Power Co., Ltd. (Consortiul), in conditiile detaliate in cuprinsul Notei prezentate actionarilor, nr 15150 din data de 16.12.2024.”, se menționează în informarea transmisă Bursei.

Nuclearelectrica şi consorţiul internaţional Candu Energy, o companie AtkinsRealis, Ansaldo Nucleare, Canadian Commercial Corporation şi Korea Hydro & Nuclear Power Co au semnat pe 16 decembrie 2024 contractul de Inginerie, Procurare şi Construcţie (EPC) pentru avansarea retehnologizării Unităţii 1 a CNE Cernavodă, estimat la 1,9 miliarde euro.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Compania Naţională “Nuclearelectrica” SA este compania naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei, statul român deţinând 82,49% din acţiuni, iar alţi acţionari 17,50%, după listarea companiei la bursă în 2013.

Nuclearelectrica are un rol major la nivel naţional, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 în România.

În data de 11 iulie 1996 s-a realizat prima conectare la Sistemul Electroenergetic Național a Unității 1 CNE Cernavodă, potrivit ministerului Energiei. La 2 octombrie același an Unitatea 1 a atins puterea nominală, iar la 2 decembrie 1996 a intrat în exploatare comercială. România a intrat astfel în rândul țărilor producătoare de energie nucleară cu prima centrală nuclearoelectrică din Romania, cea de la Cernavodă.

În 1977 la nivelul guvernelor României și Canadei, a fost încheiat Acordul de cooperare în domeniul utilizării energiei nucleare în scopuri pașnice. Studiul de fezabilitate elaborat în comun va conduce la alegerea în 1978 a reactorului nuclear de tip CANDU-6 cu uraniu natural drept combustibil și răcit și moderat cu apă grea, proiectat de Atomic Energy of Canada Limited și a amplasamentului Cernavodă ca puncte de plecare în construirea programului energetic românesc.

În 1990, Unitatea 1 era realizată în proporție de 45%. În același an, la cererea Guvernului României o delegație internatională de experți ai Agenției Internațioale pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a venit la Cernavodă pentru a inspecta lucrarea. Raportul a ieșit pozitiv, dar a inclus și câteva recomandări. Ca urmare a recomandărilor făcute, fosta Regie Națională pentru Electricitate – RENEL, a încheiat în august 1991 cu consorțiul AAC, format din AECL Canada și ANSALDO Italia, contractul de management pentru finalizarea și punerea în funcțiune a primei unități nucleare de la Cernavodă.

În 2007 a intrat în exploatare comercială și Unitatea 2, realizată pe baza unui contract de conducere de lucrări încheiat în 2003 cu Atomic Energy of Canada Ltd. și Ansaldo-Italia, potrivit Rosatom. Încărcarea cu uraniu a reactorului a început pe 15 februarie 2007, iar la 6 mai reactorul 2 a atins criticitatea. Unitatea 2 a fost conectată la sistemul energetic național la începutul lunii august, iar la 6 septembrie 2007 a început să funcționeze la 100% din capacitate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.