Acționarii Transelectrica au respins dezmățul pe bani publici în anul austerității. Vot împotriva unor indemnizații lunare de 42.000 lei și chirii de 1.250 euro pentru șefi

Ștefăniță Munteanu Transelectrica Foto: Ștefăniță Munteanu / Transelectrica

Acționarii Transelectrica au respins în adunarea generală ordinară care a avut loc miercuri acordarea unor indemnizații lunare pentru șefi care ajungeau la 42.350 lei brut, alături de acordarea mai multor facilități precum bani pentru cazare și bani pentru transport. Economedia și G4Media au scris anterior despre planurile companiei de a acorda membrilor consiliului de supraveghere aceste sume, duble față indemnizațiile de acum doi ani, într-un an în care coaliția PSD-PNL-UDMR susține că vrea să facă reduceri de cheltuieli bugetare.

Astfel, acționarii au respins punctele de pe ordinea de zi care prevedeau acordarea următoarelor beneficii:

  • Indemnizația fixă a membrilor Consiliului de Supraveghere al Companiei ca fiind în cuantum de 42.350 lei brut/lună.
  • Indemnizație fixă brută lunară: maxim 6 ori media pe ultimele 12 luni a câştigului salarial mediu brut lunar pentru activitatea desfăşurată conform obiectului principal de activitate înregistrat de societate, la nivel de clasă conform clasificaţiei activităţilor din economia naţională, comunicat de Institutul Naţional de Statistică anterior numirii.
  • Pentru ipoteza în care mandatarul (membru al Directoratului) nu are locuință in Municipiul București sau pe o raza de 60 km față de Municipiul București, societatea va deconta, la cererea mandatarului însoțită de documente justificative, contravaloarea cuantumului chiriei lunare aferente folosinței unei locuințe amplasate în Municipiul București în limita echivalentului în lei a unei sume nete de până la 1.250 euro/lună.
  • Pentru ipoteza în care domiciliul mandatarului (membru al Directoratului) nu se află în Municipiul București, societatea va deconta, la cererea mandatarului, însoțită de documente justificative, contravaloarea transportului aerian, feroviar și/sau rutier, de la domiciliu până la sediul Mandantului și retur în limita echivalentului în lei a unei sume nete de până la 3.500 lei/lună.

Acționarii au mai respins și un punct prin care reprezentantul Secretariatului General al Guvernului în Adunarea Generală a Acționarilor era împuternicit să semneze în numele companiei actele adiționale la contractele de mandat cu persoanele numite în calitate de membri ai Consiliului de Supraveghere.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Transelectrica este o companie monopolistă care gestionează rețelele de transport pentru energia electrică. Noul directorat al companiei este format din Ștefăniță Munteanu (președinte), Victor Moraru, Florin-Cristian Tătaru, Cătălin-Constantin Nadolu și Vasile-Cosmin Nicula. Economedia a explicat aici ce probleme ridică noii membri și modul de selecție a lor, toți cei cinci intrând în sectorul energetic pe filieră politică și neavând formare de bază în energie.

Economedia a scris în octombrie 2024 că procedura de selecție a noului Directorat Transelectrica ar fi trebuit reluată, deoarece a fost viciată, după cum aratău concluziile Corpului de Control al premierului. Cu toate acestea, procedura a fost validată, iar cei cinci au fost numiți în funcții.

Transelectrica, companie de stat strategică din energie, va fi condusă în următorii patru ani din funcția președinte al Directoratului de Ștefăniță Munteanu, un fost consilier județean în Buzău fără experiență în energie, susținut de premierul Marcel Ciolacu, conform informațiilor obținute în exclusivitate de Economedia.

Totodată, Victor Moraru, un apropiat al vicepremierului Marian Neacșu, va ajunge membru al Directoratului. Moraru și-a dat demisia de la super-agenția care controlează companiile de stat AMEPIP din cauza unor suspiciuni de incompatibilitate, după ce a numit membri ai comisiei care l-a selectat, iar acum s-a aflat aproximativ în aceeași situație și în cadrul procedurii de selecție pentru șefia Transelectrica. Niciunul dintre ei nu are experiență anterioară în energie.

Florin Tătaru și Cătălin Nadolu își păstrază mandatele de membri. Cel de-al cincilea membru este Vasile Cosmin Nicula, fost vicepreședinte la Curtea De Conturi. Toți cei cinci au intrat în sectorul energetic pe filieră politică, neavând formare de bază în energie.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.