Acțiunile Alibaba cresc pe bursa din Hong Kong, după amenda imensă de 2,3 mld euro. Investitorii speră că acest capitol a fost închis

alibaba

Gigantul chinez al e-commerce Alibaba a minimizat luni consecințele amenzii imense de 2,3 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă, în timp ce acțiunile sale creșteau sensibil pe bursa din Hong Kong, cu speranța că acest capitol a fost închis, scrie presa franceză.

Alibaba, simbolul reușitei în China în economia digitală, se află, din decembrie, în centrul unei anchete a autorităților comuniste pentru “suspiciuni de practici monopoliste”.

Autoritatea de reglementare a decis sâmbătă că grupul fondat de miliardarul Jack Ma este vinovat de acuzație și a impus o amendă de 2,3 miliarde de euro.

Principalul reproș – Alibaba solicita exclusivitate din partea comercianților care dorea să-și vândă produsele pe platforma sa, în detrimentul site-urilor concurente.

“Acceptăm sincer această sancțiune și ne vom conforma cu fermitate”, a afirmat într-o conferință telefonică vicepreședintele executiv al grupului, Joe Tsai.

“Am beneficiat de consilierea avizată (a autorității de reglementare) asupra unor chestiuni specifice legate de legea antimonopol (…) Suntem fericiți să putem întoarce această pagină”, a precizat Tsai.

Amenda reprezintă 4% din cifra de afaceri realizată în 2019 de Alibaba, de 455,7 miliarde yuani (58,45 miliarde euro), potrivit agenției de presă China Nouă.

Amenda “nu va avea consecințe negative” asupra afacerilor Alibaba, a asigurat președintele companiei, Daniel Zhang.

Grupul a promis că va reduce costurile de funcționare pentru comercianții prezenți pe platforma sa.

Afirmații care au asigurat investitorii: acțiunile Alibaba se apreciau cu aproape 9% luni dimineața pe Bursa din Hong Kong.

Agenția americană de rating Moody’s a estimat că măsurile pe care va trebuia să le implementeze Alibaba pentru a se conforma cerințelor autorității de reglementare “vor limita probabil creșterea” veniturilor și vor afecta profitul.

Miliardarul Jack Ma, care oficial s-a retras de la conducerea Alibaba în 2019 dar rămâne un mare acționar, se află de câteva luni în colimatorul autorităților.

În noiembrie 2020, autoritățile chineze de reglementare au stopat in extremis o colosală listare pe bursă de 34 de miliarde de dolari a Ant Group, o filială a Alibaba care activează în plățile online.

Îngrijorat de influența sa, Beijingul ar fi cerut gigantului comerțului online să cedeze activele din sectorul mass-media, după cum scria luna trecută Wall Street Journal (WSJ).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *