Acțiunile gigantului chinez al imobiliarelor Evergrande, sufocat de o datorie de 260 de miliarde de euro, au căzut puternic joi, cu peste 10,5%, în primele schimburi pe bursa din Hong Kong, scrie Le Figaro.
Această cădere vine la puțin timp după ce compania a anunțat eșecul planului de a vinde unitatea sa de servicii imobiliare, din care spera să obțină 2,6 miliarde de dolari.
Evergrande a suspendat cotarea acțiunilor sale pe bursa din Hong Kong în 4 octombrie, după ce a ratat mai multe scadențe de plată a datoriilor. Grupul a anunțat miercuri seara că tranzacțiile se vor relua joi, avertizând totodată că s-ar putea să nu-și onoreze obligațiile financiare.
Evergrande „va continua să aplice măsuri pentru a atenua problemele de lichiditate”, a asigurat miercuri dezvoltatorul imobiliar. Beijingul nu a anunțat până acum dacă intenționează sau nu să sprijine gigantul imobiliar.
Evergrande, care s-a lansat în ultimii ani într-o diversificare intensă, se zbate de mai multe luni să-și achite obligațiile financiare și să onoreze calendarul de livrări de apartamente. Pe lângă imobiliare, grupul a investit în turism, în sectorul digital, asigurări, sănătate sau mașini electrice. Situația delicată în care se află Evergrande nu este însă decât unul dintre simptomele sectorului imobiliar chinez.
Prețul locuințelor noi a scăzut astfel pentru prima oară în ultimii șase ani, într-un context de neîncredere a cumpărătorilor în fața riscului de faliment cu care se confruntă mai mulți dezvoltatori.
În fața creșterii datoriilor în sectorul imobiliar, autoritățile de reglementare au înăsprit regulile de îndatorare în ultima perioadă. La sfârșitul lui septembrie, Evergrande nu a reușit să ramburseze obligații financiare în valoare de 131 de milioane de dolari. Iar în această lună grupul nu a putut achita o datorie de 148 milioane de dolari.
Evergrande dispune însă de o perioadă de grație de 30 pentru fiecare împrumut. Dată limită pentru prima plată este 23 octombrie – în această sâmbătă.
Banca centrală a Chinei a estimat că situația financiară a Evergrande este cu siguranță delicată, dar riscul de contagiune pentru sistemul financiar este „gestionabil”.