Acţiunile producătorilor de semiconductori scad, pe fondul tensiunilor sporite dintre SUA şi China legate de Taiwan

semiconductori placa Sursa foto: Pixabay

Acţiunile producătorilor de semiconductori au scăzut marţi la nivel mondial, pe fondul tensiunilor sporite dintre SUA şi China legate de vizita în Taiwan a preşedintelui preşedintelui Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, transmite Reuters, citată de News.ro.

China consideră că vizita lui Pelosi, un critic de lungă durată al Beijingului, trimite un semnal încurajator susţinătorilor independenţei din Taiwan şi a avertizat în mod repetat împotriva acesteia.

Taiwanul găzduieşte cel mai mare producător de semiconductori din lume pe bază de contract, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) şi un alt producător important, United Microelectronics (UMC).

Acţiunile celor două companii au scăzut cu 2,4%, respectiv 3%.

Acţiunile taiwaneze au coborât cu 1,6%, marcând cea mai mare scădere procentuală din ultimele trei săptămâni, în timp ce acţiunile chineze au înregistrat cel mai mare declin din mai bine de două luni, din cauza tensiunilor geopolitice tot mai mari.

”Acţiunile producătorilor de cipuri sunt cu adevărat expuse în Asia. Unele dintre ele, în special companiile de echipamente pentru semiconductori, au 70% din vânzările lor în acea regiune, aşa că este o afacere mare pentru ei”, a declarat Jack DeGan, director de investiţii la Harbour Advisory.

Acţiunile producătorilor de cipuri din SUA, inclusiv Nvidia, Intel, Qualcomm şi Micron Technology, au scăzut cu 0,7% – 1,9%.

Indicele Philadelphia SE Semiconductor a scăzut cu 1,1%.

În Europa, titlurile bInfineon a coborât cu 1%, în timp ce acţiunile firmelor olandeze ASML, ASMI şi BESI au scăzut cu 2% – 3%.

”Este puţin probabil ca impactul pe termen lung să fie semnificativ dacă situaţia nu escaladează, ceea ce nu ar fi aşteptarea mea în acest moment”, a declarat Andrea Cicione, şdirector de strategie la firma TS Lombard din Londra.

Avioane de război chineze au zburat marţi pe linia care desparte strâmtoarea Taiwan, cu puţin înainte de sosirea aşteptată a lui Nanci Pelosi.

Acţiunile Xi’an Tian He Defense Technology, un producător chinez de echipamente de apărare, au crescut cu 20%.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *