Acțiunile rusești scad cu 11%, după ce Vladimir Putin a anunțat că recunoaște independenţa regiunilor separatiste din Ucraina

rusia, rubla, banca Sursa foto: Pixabay

Acțiunile rusești s-au prăbușit luni, din cauza îngrijorărilor în creștere că Moscova ar putea lansa în curând o invazie a Ucrainei, scrie Financial Times.

Indicele Moex a scăzut cu până la 14,2% după ce Moscova a afirmat că a distrus două vehicule militare ucrainene care au intrat pe teritoriul rus, într-un incident neconfirmat care ar fi prima ciocnire directă cu forțele ucrainene de când Moscova a mobilizat 190.000 de militari la graniță.

Indicele a încheiat principala sesiune de tranzacționare în scădere cu 10,5% cea mai mare scădere de o zi de când Rusia a ocupat Crimeea în 2014, potrivit datelor Refinitiv.

Vladimir Putin, președintele Rusiei, a fost de acord să recunoască două regiuni separatiste susținute de Moscova din estul Ucrainei.

Acțiunile Rosneft, principalul producător de petrol din Rusia, au scăzut luni cu aproape 20% la Moscova și au scăzut cu aproape 30% din valoare de la începutul acestui an. Producătorul de stat de gaze Gazprom a scăzut cu aproape 16%, înainte de a-și reduce o parte din pierderi, ducându-și scăderea din 2022 la 19%. Acțiunile producătorului de gaze Novatek au fost tranzacționate cu 12% mai jos.

Vânzarea activelor rusești a afectat, de asemenea, grupul alimentar Magnit, care scădea cu peste o zecime, și acțiunile băncii VTB, ale cărei acțiuni au scăzut cu aproximativ 19 la sută luni.

Prețurile obligațiunilor guvernamentale rusești au scăzut, de asemenea, luni, împingând randamentele la cel mai ridicat nivel al crizei actuale.

Randamentele ucrainene au crescut, de asemenea.

Pe piețele valutare, rubla a scăzut cu 3%, cursul de schimb ajungând la 79,6 de ruble pentru un dolar, cel mai slab nivel din octombrie 2020.

Scăderile de luni ale acțiunilor rusești au fost dovada că sancțiunile occidentale propuse asupra companiilor ruse „ar fi în mod clar problematice” pentru investitori, a declarat Charles Hall, șef de cercetare la banca de investiții Peel Hunt din Marea Britanie.

Chiar și așa, multe dintre cele mai mari grupuri energetice din Rusia „nu au nevoie să strângă bani acum, deoarece se descurcă foarte bine din punct de vedere al profitabilității”, a adăugat Hall. „Totuși, miliardarii ruși ar putea avea parte de o primire ceva mai puțin călduroasă în Londra decât erau obișnuiți”, mai spune el.

 

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *