Franța va mobiliza veniturile obținute din activele rusești înghețate pentru a asigura mentenanța obuzierelor Caesar pe care le-a livrat Ucrainei, a anunțat vineri șeful diplomației franceze la Lviv, în vestul Ucrainei, informează AFP, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Vom anunța imediat că, datorită mobilizării de venituri obținute din activele înghețate, Franța va putea, prin compania sa KNDS, să asigure mentenanța operațională a obuzierelor Caesar pe care Franța le-a furnizat Ucrainei pentru a rezista în fața loviturilor violente ale Rusiei”, a declarat Jean-Noel Barrot, care participă la o reuniune a miniștrilor de externe ai țărilor din Uniunea Europeană.
Uniunea Europeană a decis să utilizeze dobânzile generate de activele rusești înghețate pentru a ajuta Kievul.
În iunie 2024, grupul de armament franco-german KNDS, care fabrică în special obuziere Caesar, a oficializat la Paris înființarea unei filiale în Ucraina și a informat atunci cu privire la crearea unui centru de mentenanță pentru tunurile Caesar.
Franța a livrat circa 60 de exemplare de astfel de obuziere, capabile să tragă șase obuze în mai puțin de un minut, pe o rază de 40 de km, cu o mare precizie.
Jean-Noel Barrot a estimat de asemenea că ar trebui ca președintele rus, Vladimir Putin, „să fie presat să accepte” un armistițiu.
„Vrem pacea, iar astăzi singurul obstacol în fața păcii se află la Moscova. El face paradă, el se cheamă Vladimir Putin”, a declarat Barrot. „Ieri, președintele Republicii Franceze, Emmanuel Macron, a discutat de mai multe ori cu președintele Trump, căruia i-a explicat această convingere puternică”, a adăugat ministrul francez.
Eforturile diplomatice pentru încheierea conflictului
La trei ani de la declanșarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, războiul nu slăbește, în pofida promisiunii lui Donald Trump de a-i pune capăt rapid.
Președintele american amenință acum cu o dezangajare a SUA, ceea ce îi determină pe europeni să-și redubleze eforturile pentru a susține Ucraina și a o pune în poziție de forță pentru eventuale negocieri de pace.
„Am discutat eu însumi ieri cu Lindsey Graham, senatorul american (republican), care a depus un pachet de sancțiuni masive contra Rusiei împreună cu senatori democrați și republicani, și eu l-am asigurat că împreună cu europenii noi vom adopta de asemenea în următoarele zile un nou pachet de sancțiuni pentru a pune presiune pe Rusia”, a afirmat Barrot.
SUA desfășoară de săptămâni negocieri separate cu ucrainenii și cu rușii, fără succes până acum. Recent, ei i-au asociat acestor negocieri și pe europeni.