Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare în octombrie, chiar dacă activitatea economică s-a contractat pentru a 28-a lună consecutiv, ritmul a fost mai redus, iar declinul cererii s-a atenuat, arată rezultatele unui sondaj S&P Global publicat luni, transmit Bloomberg şi Reuters, transmite Agerpres.
Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a ajuns în octombrie la 46 puncte, după ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,9 puncte, dar încă sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei.
Indicele privind producţia, inclus în indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat luna trecută la 45,8 puncte, de la 44,9 puncte în septembrie, după ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,5 puncte.
“Datele reprezintă o veste bună: recesiunea din industrie nu s-a adâncit în octombrie. Declinul producţiei a fost mai lent decât luna precedentă, iar scăderea comenzilor noi a fost mai puţin abruptă”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank.
Indicele privind comenzile noi, un indicator al cererii, a ajuns la 44,2 puncte în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, în condiţiile în care fabricile au înregistrat cel mai rapid ritm de reducere a preţurilor din aprilie, justificând parţial relaxarea politicii monetare de către Banca Centrală Europeană.
Luna trecută, BCE a redus dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a treia oară în acest an şi în linie cu estimările, pe măsură ce inflaţia încetineşte iar creşterea economică pierde din elan. Analiştii se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii la reuniunea de politică monetară din decembrie.
Conform datelor preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al treilea, graţie rezistenţei surprinzătoare a economiei germane, care a evitat intrarea într-o recesiune tehnică.
Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,4% în perioada iulie-septembrie 2024 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul.
Cea mai mare surpriză a venit din partea Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a înregistrat un avans de 0,2%, în pofida mai multor oficiali care prognozau o recesiune având în vedre problemele cu care se confruntă sectorul industrial.