Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare în octombrie (S&P Global)

euro, monede, bani, steag ue Foto: Marian Vejcik / Dreamstime.com

Activitatea economică în zona euro arată semne de stabilizare în octombrie, chiar dacă activitatea economică s-a contractat pentru a 28-a lună consecutiv, ritmul a fost mai redus, iar declinul cererii s-a atenuat, arată rezultatele unui sondaj S&P Global publicat luni, transmit Bloomberg şi Reuters, transmite Agerpres.

Indicatorul Purchasing Managers (PMI) privind zona euro, calculat de S&P Global, a ajuns în octombrie la 46 puncte, după ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,9 puncte, dar încă sub pragul de 50 de puncte, care separă o creştere de o contracţie a economiei.

Indicele privind producţia, inclus în indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, considerat un bun indicator al stării de sănătate a economiei, a urcat luna trecută la 45,8 puncte, de la 44,9 puncte în septembrie, după ce datele preliminare indicaseră un nivel de 45,5 puncte.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“Datele reprezintă o veste bună: recesiunea din industrie nu s-a adâncit în octombrie. Declinul producţiei a fost mai lent decât luna precedentă, iar scăderea comenzilor noi a fost mai puţin abruptă”, a apreciat Cyrus de la Rubia, economist la Hamburg Commercial Bank.

Indicele privind comenzile noi, un indicator al cererii, a ajuns la 44,2 puncte în octombrie, cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni, în condiţiile în care fabricile au înregistrat cel mai rapid ritm de reducere a preţurilor din aprilie, justificând parţial relaxarea politicii monetare de către Banca Centrală Europeană.

Luna trecută, BCE a redus dobânzile cu 25 puncte de bază, pentru a treia oară în acest an şi în linie cu estimările, pe măsură ce inflaţia încetineşte iar creşterea economică pierde din elan. Analiştii se aşteaptă la o nouă reducere a dobânzii la reuniunea de politică monetară din decembrie.

Conform datelor preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, economia zonei euro a înregistrat o creştere peste aşteptări în trimestrul al treilea, graţie rezistenţei surprinzătoare a economiei germane, care a evitat intrarea într-o recesiune tehnică.

Produsul Intern Brut al celor 20 de ţări care au trecut la moneda unică a înregistrat un avans de 0,4% în perioada iulie-septembrie 2024 comparativ cu trimestrul precedent. Analiştii intervievaţi de Reuters mizau pe o creştere de 0,2% de la un trimestru la altul.

Cea mai mare surpriză a venit din partea Germaniei, cea mai mare economie a Europei, care a înregistrat un avans de 0,2%, în pofida mai multor oficiali care prognozau o recesiune având în vedre problemele cu care se confruntă sectorul industrial.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: